Hb low pregnant 6 bln

Saya pregnant 6 bulan, sy ad mslah hb low, so sy ikhtiar mnum jus delima gulsan, pg td sy mnum sebelum srapan sbb sy xdk gastrik.. Lps mnum tu sy rsa lain mcm.. Mcm pedih perut, kemudian sy sarapan msih pedih perut lg.. Wktu lunch sy mkn sy trus munth, dan oedih perut msaih rsa.. Spa2 ad pengalam mnun jis gulsan jd mcm ni tk

16 Balas

hi sis sy pun ada minum pati delima gulsan tp xboleh telan sbb masam sgt2 sampai rasa mual. sy recommend sis cuba mnum air orange peel fresh marigold tu. Nk mnum masa makan ubat pun ok. rasa dia xmasam sgt tekak boleh terima even minum pagi. Perut pun xsakit minum time perut kosong. alhamdulillah hb sy naik lps amalkan air orange tu pastu sy ada makan kurma ajwa dgn kismis jgk. innshaAllah mana tahu sesuai jgk utk sis.

2w ago

amalkan minum air barli kosong (without sugar) makan sekali barli tu. air putih pun banyakkan minum

Hi sis. Saya sekarang memang amalkan pati delima gulsan ni. Saya pun sama macam sis takde gastrik, pernah consume direct tanpa bancuh air masa perut kosong.. and yes, rasa pedih perut and muntah lepas makan. Mungkin badan tak sesuai nak makan macamtu. Jadi saya bancuh dengan air sejuk je, minum pagi sebelum/selepas breakfast and minum malam untuk telan zincofer. Bancuh satu sudu besar pati delima tu dengan air sejuk dalam 150ml-200ml

2w ago

Hb bulan lepas 11.0, alhamdulillah tadi check up dah naik 12.9 . Setiap malam saya amal makan buah jambu batu jugak. Tak banyak pun, 1/4 je. Makan kosong tanpa serbuk asam.

saya awal dulu pernah jugak minum delima tu shj tapi terlalu masam. so saya suggest puan minum dgn cara bancuh air, saya letak madu sikit biar ada rasa manis sikit. takda lah rasa masam sangat. so far ok ja takda rasa nak termuntah bila minum.

Untuk pglmn saya pula sis slps minum pati delima tu ada kluar darah sikit husband suruh stop minum 😁 amalan saya untuk hb cantik sis blh try susu kambing 🤭 saya mnm susu kambing dari hana gold milk

1w ago

Dia dah tulis tu hana gold milk

Mgkin sbb belum ada makan apa2 tp dh minum air masam mcm tu kot sis sbb kita preg ni mmg hormon berubah. Dri xda gastrik boleh ada gastrik n pedih ulu hati@perut. Mgkin sis boleh try minum selepas makan@sebelum tidur

macam saya ada gastrik and hb low. Mmg gulsan tu tk boleh minum auto rasa sakit. So saya try minum calla milk je and mmg terus okay. Hb saya dari 10.3 jadi 14.4 skrg dalam masa sebulan

2w ago

Ada banyak flavour tapi bahan utama dia susu kambing, kurma, delima, tomato, madu and apatah lagi hahaha ada banyak lagi. Sis boleh taip je calla milk dekat tiktok

Saya masa pregnant anak ke2 haritu pun ada beli jus delima gulsan. Tiap kali minum mesti sakit perut sangat2 sampai ke pinggang. Perut pun mengeras. Last2 bagi suami je minum

Hi, saya pun minum before bfast haritu and makan vits ie zincofer & obical. Lepastu muntah. U kena amik lepas breakfast kut. And before tidur. I amik 2 kali sehari

sya pn minum,,tapi kna ada isi prutlhh, klau time prut kosong, muntah and pedih jga prut kdang,, jgn mnum klau prut kosong

Cuba mnum peel fresh pink guava tu..sy mnum tu membantu naikkan hb selain ambil zincofer..