GBS +ve

Saya positif GBS.. macam mana nak atasi? Saya dh 35 minggu..

11 Balas

Cara Merawat Keputihan Ketika Mengandung Tips mengurangkan keputihan yang sedang mengganas. Pastikan seluar dalam sentiasa kering.Lap kering vagina selepas membuang air.Elak guna tisu tandasMengelap dari hadapan ke dubur, untuk mengelakkan jangkitan kuman dari dubur.Membuat rendaman air suam dan garam, seminggu sekali atau 3 hari sekali.Makan bawang putih sebagai antikulat dan antibodi semulajadi.Amalkan memakan yogurt asli untuk menghasilkan lebih banyak bakteria baik, untuk menghapuskan bakteria jahat. dlm sminggu 2 3x korek dlm tu utk buang keputihan.

5y ago

😉

Sy pun positif GBS+ (geng bas sekolah) 😅 sy 37w3d.. Sy doctor pg antibiotic kna makan smpai abis.. T dkt gn deliver doc akn bg antibiotic plak.. Doc pun ckap kalau deliver bby duduk dlm ward tuk pmantauan.. 😣😣

5y ago

Aah blom makn ubat antibiotics tu da loya p kna kuat n lawannn demi anak

saya pun GBS +, 31week. mmg tadak ubat apa2 boleh rawat. cuma nanti time bsalin DR akan on antibiotik kt kita. just positifkan diri je dan doa banyak2 bby time bsalin nti dia bebas dari sbarang penyakit.

5y ago

kan awak, saya pun. risauu tapi kita kena kuat juga. inshaAllah Allah pmudahkan. saya sampai takbgtahu kt sapa2 kcuali suami je sebab takmau nanti org kata bukan2 yang bt kita pkir lagi teruk. hehe cumanya DR bgtau ank nti klo lahir confrm akan msok nicu nak pantau.

Sme la sis...sye pon gbs jgk...dokter dh ckp baby kuar nty baby kne tahan..sbb dye owg nk on antibiotik...tp tgok dos antibitik tu brpe dye akn bg...

5y ago

Tu laa.. ramai jugak ckp mcm tu.. takpelaa aslkan anak sihat.. redha je

assalam awk sy pun positive GBS .dha 10 weeks .rase risau jgn ckplah .pastu vagina kerap kena gatai2

4y ago

skrg dha 31 weeks .alhamdulillah keputihan on off .gatai2 pun on off .tapi doc dha bgtau bsalin nnti baby kena tahan paling kurg sehari sbb on antibiotik .mudah mudahan kite semua dpermudahkn segala urusan

Xleh buat apa ...bgtau doc je ms nk bsalin

5y ago

Try stop mkn manis. N mkn yougurt asli.

Gbs tu mcm keputihan ke

5y ago

Bahaya utk baby..preggy mom ok je

GBS tu ape ehh ?

5y ago

Group B streptococcus atau kuman atau bakteria yg tdpat pada vagina atau rektum..

Buat biasa je sis.. Sbb mmg xde ubatnya.. Nk bersalin nnt doc on antibiotik.. Doa byk2 baby xde apa2..

5y ago

Aah.. cuma saya control makanan jelaa.. makanan yg ber-yis ni tak mkn pon..

Ptut laa sekarang gatal tu tak boleh bawak bincang dah.. igtkan sy sorang saja rasa mcm tu.. ptut bgtau nurse ke ? tak suka laa nak kena pergi check up tiap hari plak nnti.. dh laa ramai 😫

5y ago

Azalea : sy ni smggu kad angels dua kli appointment jenuh jgk p dsbbkn anak yg dlm kndungan tkut tkna jgkitan kuman atau bacteria sy cegah awal p tadew lha awl sgt syg dpt gbs ni 37w.. Dkt sgt gn due date da.. P on gn antibiotic lha skunkk..