Kenapa dkt description tu tulis elakkan makanan yg berserat tinggi?

Saya pernah jumpa dietian masa buka buku pink dia suggest supaya amik makanan serat tinggi biar kekal kenyang lebih lama. Sbb saya GDM so kene jaga mkn.. Tp bila dpt ubat ni dia kata x elakkan pula mkn berserat tinggi.. confuse.. Nk tnya doc tp next appointment lmbat lg.. Aritu lps amik ubat terus balik x sempat belek ubat .. Ada siapa² tau x?

Kenapa dkt description tu tulis elakkan makanan yg berserat tinggi?
3 Balas

Mksudnya jgn ambik mkanan berserat tinggi bila nk mkn ubat ni. Takut ganggu proses penyerapan ubat. Lepas 2 3 jam mkn ubat sis nk mkn yg berserat tinggi pon boleh.

ye lah bila awak makan ubat nie elakkan makan bersama dgn makanan yg mengandungi serat tinggi. lpas 2 jam lpastu boleh dah makan makanan serat tinggi mcm biasa.

Kenapa sy kena makan ubat ni bila waktu makan. Kunyah sekali dengan nasi 😅

1y ago

biar betul sis.. knapa kunyah kali dgn mknan? Pil ni mmg xde rasa apa pun.. kalau minum dgn air pun kene cpt2 telan.. Pil ni mudah cair..