Pam susu single pumping

Saya pam susu kiri and kanan 10minit 10minit,then rest 15minit untuk uruskan anak,then smbung pam balik(tapi tukar botol pam) 15 minit 15minit..kemudian anak nak myusu,saya bg susu badan ..tp anak jenis skejap hisap skejap lena..tapi bila dia lena bilaa nk letak kt tilamnya dia menangis nk susu lg mcm xpuas ..kmudian sy bg lagi susu bdn..dia hisap and sedut mcm tlmpau over..adakah susu dlm bdn xkluar sbb tu dia over sedut/hisap or susu bdn bnyk?sbb bila sy baca ada yg mgatakan bila kita pam then trus bg susu bdn ,bdn makin bnyk mghasilkn susu..tp sy musykil diaa mngis wktu dia lena apabila sy angkt letak kt tilam dia..cuma dia isap skejap xsmpai 5minit laa..mmg jns isap xsmpai 5minit trus lenaa..mcm mana ye..boleh xntrgkan ..bru first time nk jadi mommy ..mcm confius

2 Balas

bby fully bf memang cmtu.. kita pn xtwu byk mana skali bby hisap.. mlain kn kita pam kluar 30ml then bby habis 30ml.. so kita noted bby minum 30ml, mybe boleh tahan dlm sejam.. 😊 kalau fully bf, cmtu la.. feeding on demand.. dye nk hisap, dye hisap.. ikot dye la.. huuhuuu.. biasa kalau fully bf, da bagi bby isap, kalau ade sisa, boleh pam.. kalau x, xpe.. just byk kn minum air utk tambah susu.. mindset kne positive.. jgn stress.. 🤗

5y ago

susu akn maintain bila d stimulate, jgn stress, byk minum susu.. kalau pam ikot jadual just stimulate pakai pam tapi bby x isap pn kadang akn drop jgak.. 😊

Pump susu utk apa?

5y ago

Pam susu bdan untuk simpnn ..