GANTI PUASA ATAU TIDAK

Hi mommies, cerita dia I pregnant last year during bulan puasa and I tak puasa sebulan sebab masa tu masih di awal kandungan and I bimbang pasal baby I. Now dah nak puasa lagi 4 bulan, I nak tanya, kena ganti puasa ke sebab I akan bayar fidyah and tak mengapakan kalau tidak puasa kalau bimbang kandungan dan pregnancy terganggu sepanjang sebulan tu. I asked my close friend yang islamiah, and she said takpa tak ganti sebab ada reason yang munasabah. Tapi still nak tanya pendapat mommies out there.

3 Balas

Bayar fidyah dan qadha sekaligus, hal ini merupakan pendapat Imam Syafi’i dan Imam Hambali, juga Imam Nawawi. Ibu hamil dan ibu menyusui yang tidak puasa kerana takut membahayakan kesihatannya, hanya wajib mengganti puasa. Tapi, jika puasa tersebut berbahaya bagi kesihatan bayi juga, maka ibu wajib membayar fidyah sekaligus mengganti puasa di hari lain. https://muftiwp.gov.my/ms/perkhidmatan/artikel-soal-jawab/5606-bayan-linnas-siri-ke-266-menjawab-dakwaan-tidak-perlu-qada-puasa-jika-telah-membayar-fidyah

dah bayar fidyah then kene qada puasa jugak