Tips untuk ganti puasa

Hi mommies semua!! last year ada 10 hari tak puasa atas saranan doktor sebab tengah pregnant n hypo.. sekarang tengah fully df baby 5m14d.. ada tak apa2 tips untuk df mom larat nak puasa n ganti puasa? sebab sekarang ni pun kalau lewat makan sikit, rasa macam badan lemah je.. kalau tak puasa lagi tahun ni, banyak pula nak ganti nnbayar fidyah nanti 😅 atau better tak puasa dulu sampai anak dah betul² kurang menyusu sebab dah start makan solid food?#pleasehelp #firstmom #ingintahu #seriusnanya

1 Balas

Niat puasa qada kerana Allah. Doa mohon Allah bantu kita sempurnakan puasa. Pastikan minum air secukupnya sehari sebelum puasa. Menu sahur, Lebihkan portion protein dan serat sayur juga lemak sihat. Ambil snek macam kekacang . Elakkan gula ya dan sumber tinggi karbohidrat. Gula n tinggi karbohidrat ni boleh bagi craving/ cepat lapar. Jika ada glucose intolerance/ prediabetes/ diabetes, cek bacaan gula sblm dan slps 2 jam sahur, jam 12 tnghari dan jam 4 petang, sblm dan 2 jam slps berbuka untuk pantau. Jika hypo, rawat hypo, dan buka puasa. Jangan teruskan puasa.

3mo ago

Sama. Boleh je menyusukan anak mcm biasa.