Taknak ajar anak menyusu guna botol tapiii...

Saya nk direct breastfeed saja tapi disebabkan baby jaundice dia kerap tidur yg susah nk bangunkan. Jadi terpaksa pam sbb susu badan byk smpai breast bengkak & bg through botol susu bila bgun. Dan try formula milk juga sbgai ikhtiar turunkan jaundice. Akibatnya baby ssh utk tangkap nipple sbb dh senang sedut puting botol. Mcm mana ye? Ada tips tak nk bg baby senang tngkap nipples sbb dia nangis je bila tk dpt tngkap nipples

2 Balas

Hi sis.. Bby sis dh nipple confuse tu.. Bby kuning mmg kerap tdo.. Kite kena kuat n stay utk sllu kjut kan bby.. Xperlu bg botol.. Keep bg direct.. Klo pnuh sgt. Blh pam skit smpan buat stok.. Yg extra tu bg direct. Nti klo mlm2 dy mamai2 sua je susu bdn tu direct kt bby.. Slow2.. Jgn stress yee.. Bby memula mmg xnak sbb die dh tbiasa dgn puting btol.. Cube skin to skin smle.. InshaAllah bby blh direct susu gan sis smle.. Gdluck

Ank sy awal2 pun nipple confuse, slow2 sy tukar kpd botol susu y bentuk mcm nipple tu, jnama comotomo sbb puting dy lembut, lpastu lama2 bg BF slow2 dy nak, n skrg baby 2bulan stengah alhamdulillah asyik nk BF je, botol dy asyik tolak, kdg2 je nak. Kne sabar sikit, try n error. Sy awal2 breast bengkak gak, mmg slalu pam simpan stock, bg dy susu tu pkai botol supaya dia tak confuse jgak dgn rasa susu ibu tu