Cara menyusukan baby jaundice

Doktor suruh selang 1 jam mesti bg susu. Saya pam susu badan, memang bagi guna botol sbb puting sy susah baby nak sedut. Berapa OZ susu utk setiap sesi? Risau tersedak susu je. Please help first mom ni

3 Balas

Baby saya jaundice juga. At first saya pam sebab inverted nipple & susu taknak keluar. Paed ckp setiap jam bg susu 1oz, if terlajak sampai 2 jam boleh beri 1.5oz max 2oz takut overfed. Perhatikan juga lepas susu if baby berak tak perlu tunggu sejam sebab kdg baby dah lapar balik so dia ngaruk nk susu bagi shj. Kerap dia minum susu maka keraplah dia berak & bilirubin cepat keluar dari badan. Yg penting mommy kena positive & jgn stress. Paed suruh saya kerap gentel nipple time mandi & guna nipple puller. Then kalau ada chance latch kan shj ke mulut baby especially time dia tgh lapar. Mmg dia akan nangis nk susu on the spot tp kita hulur je nipple dulu sbb time tu lah dia terdesak & mulut dia pun akan main peranan utk latch dgn betul, nursing/latching technique pun kena betul juga. Try buat ni setiap hari sampai dia try hisap even sekejap2. Guna nursing butter or susu sendiri if nipple crack. If still fail, try tengok if baby ada tongue tie. Baby saya day 11 baru berjaya df setelah banyak kali mission failed tp saya tetap cuba selagi baby tak nipple confused. Alhamdulillah lega saya skrg tak perlu nk cuci breastpump & botol. Cukup 1 jam or bila baby nangis je terus angkat df tak perlu berlari g dapur buat or panaskan susu tak kira siang malam. Kuning pun turun mendadak

5mo ago

Baby sy dh turun dh kuning. Cumanya sbbkan dr awal dh kerap menyusu, sudahnya smpi skrg kerap sgt2 menyusu smpi kan melecet juga nipple aritu.

2 OZ untuk Baby baru beranak..

Cuba tnya dr

5mo ago

Tanya doktor, dia suruh bg 1 jam sekali. Mesti kejut anak klu tido. Yg nurse dtg melawat lak, x semestinya 1 jam 1x sbb nnti overfeed. Akan kerap muntah susu yg byk.