Nak tanya kalau kandungan dah 4 bulan ada babybump ke?

Saya nakk tau kalau dah 16 minggu ada babybump ke sbb saya dah 11 minggu tpi mcm ada buncit n bump sikit bile saya berdiri dan baring, pastu ada denyutan nadi kt perut, bile saya suruh husb saya dengar kt perut die dngr bunyi berkeroncong je lapar🤣 bunyi nadi baby tkdepun haha btw belum scan lgi, sbb bru lgi jdi tnggu 4 bulan bru nk scan😀 tkpe ke, bole ke kalau nk bukk buku pink lewat sikit#ingintahu #firstbaby

34 Balas
undefined profile icon
Tulis jawapan

1) timing nampak baby bump is depends on your body. bukan semua orang sama. ada orang baby bump 4 bulan dah start nampak, ada yang 5/6 bulan baru start nampak, ada yang 7 bulan baru ada baby bump. but it doesnt matter. 2) once you delay period + upt positive, you should confirmkan your pregnancy first. 6/7 weeks dah kena confirmkan pregnancy which is kena scan (untuk tengok kantung ada atau tidak / kantung luar rahim atau dalam rahim / and janin tu sendiri. and 8weeks above you kena scan juga untuk tengok heartbeat baby dah ada atau belum. depends on your pregnancy. ada orang janin lambat menjadi and akan lari sikit dari timing period. but you should scan early pregnancy sebab benda tu penting. 3) you tak boleh suka hati nak lambatkan buku pink even you first mom and takda experience bfr this. buka buku pink ada date dia which is bfr 12weeks you dah kena buka buku pink and booking appointment di kk. buka buku pink bukan saja saja, nurse akan bagi you ubat etc. 4) kita tak boleh dengar bunyi jantung melalui tangan or letak telinga dekat perut. untuk dengar bunyi jantung cuma guna doppler sahaja / scan.

Baca lagi
2y ago

@nurdiyana boleh je buat setiap bulan.. saya ni setiap 2 minggu buat scan. NT scan ke detail scan ke smua saya dah buat juga. Scan x membahayakan baby pun. Di samping tu kite blh pantau perkembangan baby ikut week tak, uri kedudukan, air ketuban smua tu.