GDM ke HB?

Saya nak tyn. Sye HB low dlm 9.8 and saya ada GDM on diet control. Tapi yg sye muskil. Sye pernah pengsan semasa appointment kk and selepas tu saya kerap pening. Bila buat bsp so far result still dlm control. Mcm lepas dinner sye punye bsp result 6.0. Bangun pagi dlm 4.7. Doctor ckp mungkin sbb hypo tapi x dpt dipastikan either kurang gula atau terlebih. Sye risau pulak bile asyik kejadian pening lalat and mcm berpusing kepala. Mcm mane nak tahu detail saya problem sebab HB low atau sebab kencing manis? Huhu by the way HB sye ade peningkatan sikit. Dlu 9.4 naik 9.8 dah huhuh

2 Balas

Pening tu sbb hb low la. Hb nie fungsi dia bawa oksigen. Bila hb low, oksigen tak cukup utk d bawa ke seluruh badan dan otak. Di tambah pula tengah kongsi dgn baby. Banyakkan makan kangkung/bendi/bayam. Kalau saya, suka rebus je pastu cicah sambal belacan. Tiap kali makan, perah limau atas ikan goreng/bakar. Air pula limau ais. Lagi satu, teh/milo/nescafe/kopi please buang dari list minuman sepanjang preggy. Benda nie sgat mengganggu hb.

4y ago

Maaf lambat reply. Milo pun sama ada kafein jugak. Paling elok nak minum air sunquick la.

Letih ek? Mgandung klu letih mmg pening.. sb kite bawa baby.. kongsi semuanye dkt die.. vitamin mmg kne cukup.. mcm sy buat kuih hari2.. mmg sgt letih.. ngn ank2 lain lg.. HB mmg low.. doktor cuma nasihatkn mkn ubt betul2.. 30min sblm mkn berat, amik vit iron.. klu sy doktor suruh 2bji skali mkn sb HB sy terok.. klu org lain, kne refer doktor dlla.. lps tue HB naik blk.. mkn ubt kne mnum ngn jus..