Gdm waktu mengandung

Sye bru msuk 20week sye checkup di kpj.. tpi doctor belum check gula, darah lgi. Bulan lepas check urine tu pon tk dpt result. Skrg ni asyik nk mkan manis jee 😅 tpi dlm masa yg sama risau pulakk.. klau ade gdm time preggy ade tanda2 ke ? Sye first mom #firstmom #ingintahu

3 Balas

redha jela bila checkup swasta, mmg tak details sgt.. sy ni 20w dh berbotol2 darah kk ambik.. tiap kali checkup ambil dkt jari dan lengan. awl2 buka buku check hiv, hb, kumpulan darah, thyroid.. 2nd checkup minum air gula, pastu sangkut gdm. padahal sy xsuka mkn manis pun. dh sangkut kena la ambil darah lg 2 botol nk cek fungsi buah pinggang dan jantung plk.. pastu bila hb drop sikit ambil darah lg nk cek kot ada talasemia.. badan kita bila peknen, dah tak function mcm biasa, cth nya time tak pregnant, cpt je badan blh tepis gula dlm darah. tp bila pregnant, proses nya jadi lambat pastu bila tak terkawal, thats why boleh dpt kencing manis. so mmg kena control btl2 pemakanan harian

Xde tnda. Lps minum air gula dan cek bru tau sangkut gdm ke tak. Tp biasanya klu awk tak cntrol pengambilan mknan manis kemungkinan utk dpt gdm tu sgt besar. Cuba kurangkn manis dlm mknan, xprlu nk layankn sgt nak mkn manis tu. Bukan ibu je nt yg dpt side effect dia baby dlm perut pn akn dpt risau2 nt berat bdn baby xnormal (overweight) klu telebih mkn manis.

1y ago

saya ambik swasta itu pon kpj.. sbb tk berani pergi swasta lain2.. ikot kan jela 😅 nk wat mcm mnee dh follow up

Uish lame nye.. ke sy yg jakun psl ni? Kalau KK start buka buku pink terus proceed procedure check urine ngn amik darah.. sebab nk cpt detect masalah preggy mom.. and if sangkut ape2 nurse cpt follow up kita..

1y ago

ermm sbab kpj ni ckp ikot step.. mula2 buka buku check bp biasa2 je, then bru check urine, next month bru akan check up darah katanya.. risau lak sye nak2 bnyak mkan manis ni 😂