keputihan semasa pregnant

saya nak tnya normal ke keputihan yg bnyk dan gatal ii masa preg niii??lepastu warna keputihan pun mcm warna kekuning kuningan sikit

5 Balas

Keputihan waktu pregnant tu normal sbb perubahan hormon. Mmg xleh lari la hal ni. Cuma ibu kena alert dgn warna dan texture keputihan tersebut. Jika dah berubah warna dan gatal sila inform nurse dan doktor. Nanti dorg akan ambil swab nak check ada gbs ke tak. Selain tu, hygiene kena jaga betul2. Kena rajin tukar panties. Lepas kencing/buang air besar kena lap biar betul2 kering baru pakai panties. Jgn pakai ketat. Advice frm my doc dulu. Oh ya, ibu kena rajin buat sitz bath. Rendam dgn air garam. InshaAllah lega gatal tu. Keputihan pun akan berkurang jugak. Cuba ye

saya pun keputihan dan dah start jadi kekuningan tapi saya tak gatal. tapi sebab risau, saya pegi KK minggu lepas. doktor amik sample dan bagi ubat masukkan dkt vagina. better awak inform nurse, nanti dorang akan amik sample jugak. tapi keputihan memang normal. jangan risau, sbb tak kacau baby cuma ibu yg akan rasa tak selesa.

klau putih is normal. tapi dh kearah kekuningan & gatal means infection. kena pergi clinic sis

yeke? saya pun sama bila start masuk 14w sblom ni takda apa

Buat sitbatz sis