Sorry mommy lari tajuk..

Saya nak tanya..tahun 2023 setiap ibu yang bersalin akan dapat rm500 kan..duit tersebut akan di masuk kan ke akuan suami atau isteri ya?! Saya buntu.. Duit melalui akaun BKM atau macam mana ya?! Sebab saya berkahwin dgn duda anak dua.. jadi status BKM dia tak pernah update.. dua tahun dah mommy tapi duit BKM semua bekas dia minta..tahun pertama saya tak tahu sebab belum berkahwin lagi dgn dia dan saya tak kisah klau waktu tu belum update lgi tapi skrg bila dah berkahwin dgn dia, ini dah tahun kedua dia masih belum update dan semua duit tu diserahkan utk bekas dia..saya terkilan dan kecik aty..tapi saya tak tahu nak cakap macam mana dgn dia utk update balik status BKM..saya nak update saya punya BKM pon serba salah..skrg sy dapat BKM yg bujang punya..kalau update saya takut tk dapat hak saya.. tolong bantu saya mommy..saya sedih..kalau boleh saya nak duit bersalin yang dijanjikan tu..sebab nak pertahankan hak saya utk anak saya...in Shaa allah due 5/5/2023..

8 Balas

duit tu masuk dekat akaun sis kalau sis update yg sis dh kahwin .. maybe boleh tuntut kat bank kot .. klw akaun bkm masih bujang mcm mana kerajaan tau sis mengandung ke xda .. rm500 masuk d akaun suami pun xda sbb tiada kemaskini dibuat .. patut bekas isteri dh xda hak bkm tu dengan suami sis lagi² klw anak dia ada dngn suami sis.. btw jngn la fikir sngt pasal duit tu buat malu je sy rasa mcm nk takencing asyik ketawa

1y ago

sy pun bukannya ada duit pun . btw sy x pernah dengar pula kerajaan janjikan nak bagi rm500 utk ibu mengandung.. tngk la kerajaan apa yg memerintah skrng .. n mulut org kerajaan ni bukannya boleh percaya. kata² manis jngn mudah trpedaya... sebelum khwin pastikan dh tau semua selok belok suami termasuk kewangan... dalam rumahtangga kena ada komunikasi terutama pasangan sendiri.. klw nk hak terjaga bincang la elok2 dngn suami . takkan awak tak kena bagi nafkah .. kalau anak ada dekat suami Patutnya bekas isteri tak terima apa2 belanja dari bekas suami dia.. kena bagi paham suami awak tu .. bagi dia tengok ceramah agama tentang hukum2 dalam islam. penting nya kahwin lelaki yg ada ilmu agama n mengutamakan isteri sah .. awak kena nasihat laki awak tu . apa guna khwin klw bincang pun x boleh kan

Macam rm500 tu bajet 2023 untuk kerajaan lama, ni dah kerajaan baru lps pru kan. nt tengok la bajet 2023 kerajaan baru macam mna. Pesanan utk bantuan kerajaan suami tu elok kamu bincang baik2 dgn suami sbb hak spatutnya fokus dekat isteri baru. bekas isteri boleh mohon daftar untuk status ibu tunggal..

Tapi awak BKM tu janjii kerajaan dahulu iaitu Ismail Sabri. Kerajaan sekrang tak pasti lagii janjinya mcm mana. Saya sarankan awak jangn lah fikir duit tu buat masa sekrang. Fikirkan kandungan awak dari fikir benda yng kita tak pasti. Nanti kita berharap.

1y ago

tak usik*

hai sis, better sis discuss elok2 dgn husband.. sebab setahu saya, suami kena update nama isteri yg sah dan nama anak2 yg masih dalam tanggungan.. sepatutnya ex wife husband sis tu kena daftar bkm atas nama dia sendiri sdh sebab status ibu tunggal.

RM500 tu bajet dari kerajaan lama.. skrg dh bertukar kerajaan kena tgk bajet akn dtg.. kemungkinan ada, kemungkinan takde..

I tak pernah tahu haha 😂. mcm mana nk dptkan BKM RM 500 tu ye? inshallah.. 2023 bersalin ..

1y ago

saya pun tak pasti

nafkah ank2 kn dgn ex istri..tu y husband puan taknak update.

2y ago

tapi setiap bulan tetap bagi nafkah .. so mana hak utk saya sebagai isteri pula ? walaupun x amek utk sy tp sy nk pertahankan hak ank sy akn dtg jgk ..

Tak silap dia ckp dpat dkt isteri bkn suami yg dpat .

2y ago

maksudnya masuk akaun isteri lah ya?