Guna duit anak untuk keperluan dia

Salam .. saya nak tanya berdosa ke saya guna duit orang bagi pada ank untuk beli barang keperluan dia ? Contoh baju , mainan , dan keperluan anak yg lain2 .. sepatutnya ibu bapa yg sediakan semua tu kan ? sebab saya xmampu .. saya tak bekerja .. anak saya 6bulan .. saya suri rumah je .. gaji suami cukup2 untuk makan , bayar bil api air sewa rumah dan makan2 kami je .. suami kerja buruh buat rumah je gaji 65 sehari .. beli pampers susu bolehla .. tapi mainan n keperluan macam budak lain memang xmampu nak beli tu yg kadang guna duit anak .. duit anak tu mmg guna untuk dia jela .. kami xusik pun , kadang terdesak suami pinjam tapi dia ganti balik .. saya dah janji dgn diri saya nanti anak besar sikit saya kerja saya ganti balik duit anak .. ibu bapa mana yg taknak anak ada duit simpan untuk masa depan dan pembelajaran dia kan ? Doakan saya dimurahkan rezeki .. rasa bersalah sngt xmmpu sediakan keperluan anak dgn sempurna ..

5 Balas

X apa awak.Terpulang pada ibu bapa tu sendiri. Nk x kena ada simpanan untuk anak2 juga. x kisah lah bila sis suami isteri nk menyimpan untuk anak tu, tp kena tetapkan juga untuk menyimpan. sikit2 pun x apa. Nnt kalau apa2 berlaku pd kita (x minta terjadi), at least ada simpanan anak tu. Kalau masih ada kudrat untuk bekerja, bekerja lah. Dunia skarang semua perlukan duit. Sy doakan semoga awak suami isteri sentiasa dimurahkan rezeki.

Boleh wak. Saya pun mcm tu dlu time susah. Nak tknak terpaksa guna. Tapi saya ckp dgn anak mama pinjam ya, nnty mama ganti semula.Kalau darurat boleh pakai. Ada rezeki nnty awak ganti lebih lagi. Nnty plan dgn suami terus buka acc ASB/tabung haji/sspn untuk anak ya. Duit raya yg ganti, duit belanja lebih2 masuk dlm bank anak. Semoga keluarga awak dilimpahkan rezeki yg luas.

wsalam..nnti dh ad duit gnti la smula..mcm sy tnda brpe sy guna..mse sulong dlu..mse tgh pntg suami kna buang kje sbb sy brslin cuti dia xdlluskn..duit kurang jgk..trpksa guna duit ank...skrg sulong 5 thun dh..dh gnti smula duit dia ltk dlm asb dia...awal prkhwinan mmg dgaan kwgan je la..smga dmrhkn rzki sis skluarga...insyaAllah nnti ad rzki utk ank..

kalau iktkn haram guna tp kalau dh trdesak blh guna tp kena ganti balik. ustaz azhar ckp. sy pun prnh guna duit ank kalau kitorg tkde duit nk guna. tp bl3 suami dpt gji sy akn gnti balik duit ank.

12mo ago

pernah baca ulasan haram tu kalau duit anak tp kita guna tuk kita..kalau duit anak, guna untuk keperluan anak jugak, tak jadi salah..

Bagi saya, untuk keperluan takpe. Ada rezeki lebih boleh simpan semula untuk anak. Jangan overthinking, niat awak pun baik je. Kita buat cara kita. 😊