ukur lilit kepala

Saya nak tanya..anak saya setahun pergi KK checkup ukur lilit kepala dia kecil 42cm je. BMI normal..Adakah sebab flat head? bahaya tak ukur lilit kepala kecil ni? 😢

9 Balas

Anak sy pun ukur lilit kepala kecik sikit then nurse refer doctor. Doctor cakap normal je sesuai la dgn badan dia pun 😂 as long perkembangan dia normal xperlu nak risau apa2. Kepala anak sy elok je bulat takde flat head

Anak saya pulak umur 10 bulan dah 50cm pastu maintain sampai umur 1 tahun ni. Umur 8 bulan dah kena refer pakar. Dr tengok perkembangan dia okay, jadi takde apa isu². Masa scan pun okay. InshaaAllah baby puan takde apa² ya.

10mo ago

anak saya 9 bulan ukut kepala tadi 47cm ,doktor cakap besar🥲

Ada tanya nurse tak? Kalau ada apa apa keraguan terus dapatkan jawapan daripada nurse yang check anak awak. Selalunya kalau abnormal, nurse akan refer terus ke doktor.

Saya pun baru dari check up haby ukur lilit kpla 39 utk 5bln..sedih sgt sbb dr kat kkia dah bg surat refer pakar. Perluka saya minta second opinion dari dr kat klinik swasta je

Kalau ada apa2 masalah biasa nurse akan bagitau. Kalau nurse takde cakap apa2 tu maksudnya ok la tu 😌

Kn ada graph ukur lilit kepala tu? If masih dlm track ok la. If not try tanya nurse awak.

Baby saya 5 bulan 41cm itu pun dia flat juga. Awal haritu lagi teruk flat hm

nurse cakap kecil ke? anak saya setahun 43cm. tapi nurse tak cakap apa apa.

1y ago

Pastu sis tak tanya ke step lanjut kena buat apa? Takkan perbincangan tu sampai situ je😎

tny nurse normal ke tak