Hi semua, saya nak tanya

Saya nak tanya, saya pergi scan tadi 6week 6day tapi doc tak jumpa kantung lagi. Normal ke ye? Repeat scan lagi 3minggu. Doc cakap sama ada kandungan takjadi, luar rahim atau terlalu awal, hmmm

Hi semua, saya nak tanya
9 Balas

Nak kepastian awk buat tvs scan. Kalau luar rahim boleh cegah dari awal. Sebab kalau luar rahim, kena operate buang(terminate) .Dan boleh jd sbb kndungan msih awal atau lapisan lemak yg terlalu tebal. Jd bt tvs scan. Dari dalam. Selalunya bru akan clear.

Saya 6 week dah nampak kantung jelas n dr pastikan kandungan dalam rahim. Tapi kene scan dari dalam (tvs scan) sebab scan dari luar tak nampak (sbb pundi kencing tak penuh). Better awak pergi check balik untuk kepastian kandungan dalam atau luar rahim.

sy pun scan pertama tak nmpk kantung sbab masih awal. cuba scan balik 8 minggu atau 20minggu insyaallah boleh nmpak sdh tu

tapi awak punya hcg double line ke? selalu 6w dah nampak. awak cuba pergi klinik lain pulak ya. mintak second opinion

5mo ago

Double line sis hcg,

klu period irregular normal awk tak nampak lagi.jaga kandungan jgn buat keje berat ya

hi sy pregnant 6w 5d, td scan nampak kantung dah. maybe awk kene pegi lg dlm 2week laa

5mo ago

janin belum lg, kene tngu 8week or 10week

sy pon g scan td sbb prut rse xselesa.. just npk kntung ksong je.. xnpk bby lg..

5mo ago

Perut awak rasa macam mana? Bila repeat scan?

terlalu awal sis buat masa 10 weeks je

biasanya orang scan 8weeks kan