nak tanya belanja baby sebulan.

saya nak tanya pengalaman suri rumah yg bleh df baby tnpa perlu beli susu formula... berapa belanja korang semua utk bayi sbulan ye? saya pln nak guna pampers momo house so budget dlm rm150 sebulan.sbb pampers tu sllu ade offer. kalau belum bleh makan dan hanya menyusu... kira duit pampers jeklah kan? ke ada yg lain?

3 Balas

minyak yuyi / minyak telon pun penting elak bayi kembung. baju² bayi pun kejap je kena tukar saiz dari newborn ke saiz s. saya ajar anak pampers biasa dulu petpet ke drypers ke dsb. yang mudah dapat di pasaran. senang bila nak ke mana². susu formula kena standby juga awal². awal² biasanya struggle sikit susu nak keluar. apapun based on mondset, InsyaAllah susu meriah. banyakkan buat urutan breast. wipes. sabun botol, sabun baju, sabun mandi dsb. mudah kata ini bab toiletteris. untuk mama: pad jenis sarung maternity pad saya guna dryer untuk keringkan bahagian luka lepas mandi bahan² minyak² herba² untuk pantang. goodluck mama. 😘

9mo ago

good luck mama and baby.

Sy housewife+ 100% df ank. biasa baby fully bf ni x kerap kencing dan berak mcm baby y mnum formula. Cuma newborn mngkin kerap membuang utk keluarkn mecomium dari usus dia. Jadi pmpers pun agak jimat gak bila start 3bln tu. Barang2 lain mcm wet wipe tu awal2 je sy beli masa bdn dia lembut lagi. 3 bln sy bwk bilas kat tandas. Barang2 y lain mcm nappy cream, lotion, sabun mndi, sabun kain dia bkn tiap bulan kne ganti.

9mo ago

saya tak guna wipes. risau tak suci.

Pampers n wipes je..n brg mak mcm pad..

9mo ago

Sabun2 syampu xperlu lagi.minyak telon/yuyi je.