Baby kurang gerak 37week

Saya nak tanya normal ke baby kurang gerak dan kalau saya kacau dia je akan gerak contoh saya usap2 perut , baring tapi gerakkan perlahan tak macam selalu . Saya risau laa

6 Balas

Normally baby akan kurang gerak disebabkan baby dah besar & pergerakannya terhad disebabkan ruang dlm rahim makin sempit. Just pantau jer keadaan baby dlm rahim. Baby bergerak like menggeliat or something, tu pun 1 gerakan jugak. Kalau rasa takut or was², boleh jer direct to hospital untuk tau keadaan baby ☺️

baby semakin hampir dengan tarikh due semakin kurang pergerakan sedikit. track record pergerakan dia yg sblom2 ni juga. kalau dalam 2 jam takde pergerakan apa2 better pergi hospital terus. saya pon 37 juga. baby kurang begerak sikit. tapi bila minum air atau tukar posisi baby saya akan gerak.

masa nk bersalin dulu mmg baby kurang gerak, doc suruh usap² perut n tepuk² bagi baby respon.. selagi dia respon tu alhamdulillah dia ok.. kalau baby diam, samada dia tido atau dia ada masalah.. dah tepuk pon dia diam, itu yg paling risau..

sama la..Sy 37w pun BBY xgerak sangat..Sy puasa bila BBY kurang gerak Sy terus iminum air sejuk n MKN bnda2 manis..risau bila puasa xcukup 10 kali gerak..Skrang ni pun asyik rasa mengeras, sakit pinggang sampai ngeri punggung..

Sama macam saya. Baby kurang gerak.Xperlu risau kalau kita kacau baby asal dia gerak walaupun slow. Saya pun sampai skrg xblh puasa penuh sebb baby xberapa nak gerak. Kena minum air sejuk baru dia okay

Kalau tak cukup 10 kena pgi pac yee sis jangan biarkan , bahaya .