EDD July 2023

Saya nak tanya, kalau ikut last period sekarang saya 12w5d. Bila check di KK awal bulan 12, baby memang membesar ikut weeks sepatutnya (8w). Tapi hujung bulan 12 saya scan di swasta, EDD saya berubah seminggu awal. Meaning baby waktu tu sepatutnya 10w tapi ikut size waktu tu dah 11w. So saya nak ikut due date baru ke lama ya?

4 Balas

Kalau beza dia sikit je mean dalam 1 atau 2 minggu akan follow edd yg awal2 sekali.. Xperlu risau... Lagipun untuk 1st trimester ni mmg akan beza sikit yg penting untuk tgok perkembagan baby ok ke x nnti lepas 13 minggu sebb masa tu kita akn ukur kepala, perut dan panjang kaki baby.. So kalau beza sikit2 tu normal la sebb kita scan guna mesin kan.. So edd x perlu ubah ikut yg 1st je bergantung pada last lmp kita

date first scan tuh , mmg tiap kali scan edd akan berubah sbb diorang ukur saiz kepala, perut, tangan kaki apa semua, kalau kata kurang sikit week, means baby kecik sikit, kalau lebih week means baby besar sikit. mcm tuh la. apa pun first scan yg betul.

edd akan ikut yg dr kk letak.. tgk buku depan tu.. kalau dr kk nak tukar, dekat re edd tu tukar . kalau tak ikut je edd asal.. saiz baby tak semstinya tepat ikut scan.. scan cuma anggaran, kalau tak takdela keluar baby saiz lain² kan

hahha pening kn sy pun pernah tnya soalan ni dekat sini juga 🤣🤣🤣 last2 sy follow yg misi kk kira je pening nk kira kira kira kira kira