EDD berubah lepas scan baby

Hi, saya sekarang ikutkan dari last period patutnya 12weeks 4 hari, EDD 26/8.. Tapi lepas scan dari 9 weeks sebab bleeding sampai la semalam lepas buat NT scan, EDD tukar jadi 19/8 so doc swasta tu kata follow dari date tu sebab dari 9 weeks tu memang bila ukur EDD 19/8, so nak ikut yang KK kira dari last period ke atau yang scan ni ya? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

Saya scan n check swasta , mmg xikut last period ikut EDD yg pertama check size baby tu. Pastu next checkup mmg weeks baby akan berubah but still ikut yg pertama scan tu tuk due date kita. Due date tu klu terlebih dri tarikh tu mybe Dr suruh induct. klu ada kencing manis kena bersalin jgk ikut tarikh due date tu n banyak lgi sbb2 Dr cerita haritu. Boleh tanya Dr nti apa function due date tu. If lebih dri 19/8 kena tanya Dr awak nti, klu Dr kata tunggu lgi 5hari, klu takde tanda2 Dr akan induct. Tu Dr saya kata.

1y ago

Oh faham. Sebab saya checkup kat hospital swasta and KK, Dr hospital tu minta saya inform KK due saya berubah sebab beza seminggu, dia kata kalau beza dalam 5 hari masih acceptable. Sebab tu saya pening sekarang nak kira baby dari EDD mana 😅

mcm saya, lupa last period..sbb lama sgt xpregnant..gap 8thun..xcakna period, sbb dtg normal.. bila tiba2 period lwt, upt double line..pegi scan swasta around 9w... bila buka buku pink, doc kk scan utk REDD masa 12w... edd lari jgk.. tp kk ambik yg first scan..sbb saya tanya misi kk, ambik edd yg mana.. dia ckp ambik yg first.. mcm sis punya, rasanya ambik kiraan kk..26/08..tp boleh confirm smula nt dgn kk.. diorang guna edd yg mana...

1y ago

tulah, ramai kata ikut kk tapi sebab dah scan berapa kali ni pun tengok edd berubah tu yang confius nak ikut yang mana

Sama mcm sy ituhari scan masa 12W3D, sepatutnya EDD sy 21/8/2023. Lps scan tu doc ukur size baby jadi 14W5D, EDD pula berubah jadi 11/08/2023. Tapi doc tak ckp lagi lah follow EDD yg mana, khamis ni sy kena checkup di KK lagi utk scan, Time tu baru sy nak tanya doc nak ikut EDD yg mana satu.