czer

Saya nak tanya.. Agak2 berapa hari kena duduk wad selepas czer ye? -2 lepas czer tu kita kena pakai pad yg bertali ke? -3 kena mkn apa supaya luka jahitan kita cepat sembuh ye? Atau ade ubat2 yg bole cepat sembuh ke? Tq atas komen.. #firsttimeczer

12 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy pnh cezer hri tu stay ward 3 hari, doc mmg akn pntau setiap hari nk tengok luke dh kering or belum...sy pkai ped overnight jer sbb xpndai pkai pad yg bertali tu, tp sehari selepas operate la, sbb hari operate tu mmg x larat nk bgun lngsung...pad pn nurse yg tlong salinkn mlm tu sbb sy operate tghhari...mmg dlm 6 jam after operate kite taleh bgun pn...sy mkn ikan haruan nk cpt baik luke tu...tp Allahualam, sbb ad yg ckp ikan haruan xelok mkn...tp sy mkn alhamdulillah xjd pape...

Baca lagi

Czer bergantung pada hopt & keadaan sis , selalunya 3hari . Kalau kt hosp lepas ja bersalin mmg akan diaorg akan bg pakai pad bertali . Selagi tak buang tiub kencing . Dh buang tiub tu boleh laa pakai pad yg biasa .kalo makanan ni , awal selepas bersalin sis kena makan moi je dulu yg lembut2 , pastu sayur sawi , ikn haruan .

Baca lagi
3y ago

Terima kasih sis atas komennyer... 🙋🙋

Dlm 3 ari dok wad utk pastikan kta bole bgn sndri,buang air kecil n besar.. Pkai pad biasa je sbb klu pad tali tu cm ssh nk pkai n tkot bocor.. Mkn lak awal seminggu tu mkn la bnda yg lembut dlu cth bubur nsi ke utk penghadaman kta.. Kt luka tu x letak ubat apa pn just bila lpas mndi tu keringkn btol2 tmpt czer tu..

Baca lagi

Saya czer... Pakai pad biasa je...Dalam masa 24 jam x demam n dah kentut , bngun n buang air n baby ok... Saya n baby dh boleh balik ... Contoh dulu sy bersalin pukul 1 am .. Then tido 1 mlm... Esoknya tu sy discharge... Ikut ketahanan bdn ibu jugak sis... 😇

Makan buah oren sunqist je sis setiap hari.. Carik yg manis.... Elakkan mkn pati or ikan haruan takot luka melekat x cantik... Itu apa yg doc sy saran kan...😇

VIP Member

Sis banyakkan makan buah sunkis oren tu supaya luka cepat sembuh . Jangan ambil pati2 taw ,pati gamat @ pati haruan , elakkan makan ..

Saya dah 3 Kali czer, produk digunakan set Nona roguy, pantang dgn betul, Urut tetap perlu, makan collagen ikan haruan.

Klau normal tu , baby dah kencing dan berak 1 hari dah leh kluar, tpi Klau mknan better ambil fresh ikan haruan , and majakani

VIP Member

Oh ye.. Tiub tu memang kena pakai ke sis? Dan hari keberapa baru dia buka?

3y ago

Yer sis , mmg kalau bersalin czer akan pakai tiub . Sehari jaa . Sbb lepas czer kita tidak boleh gerakk . Takot terbuka tmpt czer

At least 5 hari warded kot.. boleh bawa pad sendiri