Pertanyaan

Saya nak tanya. Ada sesiapa tak pernah makan duphaston rasa pening2. Saya makan kepala jadi sakit.. Normal ke macam tu. Terima kasih.

Pertanyaan
14 Balas

Saya diberi duphaston sbb bleeding. Alhamdulillah membantu. Spnjg pengambilan, makin teruk rasa alahan 😂 sbb.. Kesan sampingannya mmg ada rasa loya/pening selepas makan bg sstgh org, ada tulis kt kertas panduan dy. Kena banyak rehat jugak.

.ye, mula2 rasa pening, nak muntah..saya dr.pakar bagi makan dari 4 - 18 minggu..banyakkan bedrest, saya dr bagi cuti 2 bulan untuk betul2 sihat, kuatkan rahim..saya makan ikut arahan dr..1 hari makan sebiji je, bila keluar darah makan 4 biji..

4y ago

amin smoga ibu dn kandungan dberi ksihatn brpanjangan...sy pn xde bt ape sis...byk bedrest jer...

Dr saya bagi masa 5 weeks sbb treaten miscarriage due to bleeding. Dr suruh makan ni untuk banyakkan hormon and kuatkan rahim, Alhamdulillah sekarang dh okay, baby dah 11 weeks. Masa consume takde rasa pening ke apa pula, banyakkan bedrest sis

4y ago

Ok sis.terima kasih

Saya pernah makan ubat nie... Bukan sebab nak kuat kan rahim tapi sebab period tidak lancar.....kesan itu ubat memang pandai pening2 juga... Tapi kalu pening terlalu kerap lebih baik jumpa balik...

Sye penah mkan mase kandungan 6w ke 8w then stop. Sbb mse 6w tu kuar spotting skit just sehari je. Tpi doc suruh mkan smpai 2 mnggu. Mse mkan xde pulak rse pening ke ape. Ok laa

sy 12 week, baru2 ni bleeding byk, doc bg ubat ni mkn untk 1week, sehari 3kali. so far xda pening, just minum air kosong byk n jgn buat kerja berat2 sgt, rehat secukupnya

Xde effect pape kat sy. 9 bulan sy mkn ntok stabilkan period nak plan for pregnancy, pastu 2 bulan makan sbb threatened misscarriage. Lain badan lain penerimaan kot.

Sy sdh mkn ni dri pregnancy yg ke dua dulu, rs sakit kepala tu ada, slalu after makan, sy bw tidur dulu sejam dua jam, then amalkan byk minum air, so far okay.

Boleh tk kalau nak beli ubat ni tnpa suggest dr doc? Sbb sblm ni sy makan ubat ni tp dh habis. And now sy tgh perlukan ubat ni.

4y ago

Better suggestion dari doc....

Sy awl2 makan mmg pening sikit selera makan pun bkurang.. Tp lama2 lepas tu ok dah