Pengambilan Asid Folik

Saya nak pendapat boleh tak saya tak ambil ubat asid folik sebelum bersalin? Because this my first time

8 Balas

Sy baca artikel psl ibu yg tak mkn acid folic lgsg..ms doctor buat anomaly scan (detailed scan), doc nmpk tumbesaran baby dlm perut sume normal TAPI OTAK BABY DIA YG TAK MEMBESAR..doc kata baby dia takkan dpt bertahan lebih 18jam lepas lahir..akhirnya, bila baby tu keluar, mmg hayat dia xpnjg..xlebih drpd 18jam sbb otak baby tu tak berkembang besar mcm tubuh dia yg lain..ibu tu gtau, ms baby dlm perut..semua bnda rs normal..dia dpt rs tendangan n gerakan baby semua..tp sygnya anak tu x pnjg nyawa sbb otak dia tak berkembang..sian kt baby tu..sy pun xtau cmne la ibu tu hadap semua tu.. Sis, mkn la sume ubat yg nurse kk bg ye. Ada cara nak elak merasa side effect ubat tu..ni nurse kk yg suruh sy buat n alhamdullillahhh smpai arini sy xmerasa side effect tu lgsg. Make sure perut kosong 2 jam sebelum nk tdo. Then, just before nk tdo..makan ubat tu..tido la sis. Takde side effect apapun yg sis akn rs. Kecuali sembelit tu je la..mmg kita akan payah buang air besar. Tp jgn stress sis. Mkn buah atau minum jus buah. Rajin minum susu n air putih gak. InsyaAllah dipermudahkan.

Kenapa xnk ambik asid folik? Pelik2 la. Bykkn membaca sis..cuba google apa kesannya jika baby xdpt asid folik secukupnya. Asid folik tu kecikkkk jee xsmpt rasa pn dlm mulut itu pn ada org xnk mkn. Haih. Sy sarankan apa2 yg misi/doc bg, mkn je. Utk kebaikan awk dan baby jgk.

4y ago

ambik sis. penting acid folic. makan sampai bersalin.

awk acid folic nie boleh je amik anytime..masa awk belum kawen lg..sblum kawen dh mkn siap²..bukan tunggu nk dekat beranak baru mkn..1 Lg ia boleh elakkan masalah kecacatan janin..makan masa mula2 kawen Utk kesuburan..elok sgt awk..itu just vitamin wak..

Better ambik folic acid dari early pregnancy sampai nak bersalin. Kalau pergi kk dan kk bagi selain folic acid (contoh new obimin atau zincofer) jangan risau. Sebab dalam tu dah terkandung folic acid

4y ago

Thankyou ♥️

Asid folik penting untuk baby.. Sya makan dari sebelum pregnant hingga la bepantang.. Even kalau prasan kandungan susu formula baby pun ada asid folik so itu memang penting untuk baby..

folic acid memang perlu diambil sehingga bersalin. melainkan Dr cakap tukar folic acid kepada obimin atau zincofer, yg tu tak payah amek folic acid. teruskan obimin / zincofer sehingga bersalin

4y ago

untuk planning patut amalkan sebab kita tak tahu bila mengandung. takde masalah pun sebab dia sejnis mineral mcm vitamin, bukan ubat. baik juga ntuk badan

folic acid bebila bole makan tak semestinya awal awal pregnnt

Acid folic penting sis..