MENYUSU NEWBORN

Saya nak bertanya. Saya ada newborn baby. Saya menyusu bayi saya sebelah breast hampir sejam. Bayi saya latch dengan baik, sy nampak dia dapat susu tu. Tapi kenapa walaupun dah lama bila dilepaskan dia masih menangis dan mencari susu. Kesian tengok dia macam lapar lg walau dah nenyusu lama .

6 Balas

pernah pam tak sis? cuba pam n tgok berapa dapat untuk satu breast tu.. tkot bby x ckup susu.. bby sucking lama pun tak bagus juga sbb boleh buat berat bby turun.. kalau lepas bg susu masih ada feeding cue mcm nak susu lagi.. takot dia x ckup susu je

1y ago

Ye sis , selalu kalau sy pam dpt 3oz je both breast, kalau plg banyak pun 5oz, supply saya tak banyak tp demand tinggi sbb bila bagi botol anak minum lebih dr 5 oz mcm tu. So lastly sy decide utk mixed feeding, sy selang seli susu fm dgn susu badan

sy pon tengah alami situasi ni, satu hati ni baby sya selalu sangat nak hisap susu badan, lepastu bila letak je dia bangun minta lagi 🥹 tadi dia nangis macam tak cukup susu je, padahal baru menyusu 🥹🥹🥹

1y ago

Kan saya sampai stres sgt bila jd mcm tu, lastly utk tenangkan hati dan keadaan mmg sy bg je susu fm, baby pun kenyang tido lena lepastu. Sy mixed feeding sis, sbb tak boleh buat apa, kalau susu banyak takpe mmg sy pun taknak bg fm, tapi kalau dh tak cukup tak sampai lah hati nk tgk anak nangis2 lapar nak susu..

baby nk comfort je tu. menyusu NB 30-40min dah cukup. selebihnya baby nk comfort je

bby sy mcmtu..last2 sy bg ssu btol jgk..br la lene knyng..sy rsa sy tk ckup ssu kot...

1y ago

betul sis, tak cukup, sbb supply saya low

Newborn awk brapa weeks dah ? Try search pasal growth spurts

Try bagi fm sis , baby sy mcm tu juga . Skrg sy bf and fm

1y ago

yay sis betul, sy skrg pun mixed feeding