newborn kuat tidur,kurang menyusu

sya ingin bertanya. bayi baru 21 hari..bayi sy kuat tidur dan mls untuk mnyusu.adakah ini normal untuk newborn?bayi akan menyusu bila btul2 haus shj.bila tiap [email protected] dikejut untuk bg susu bayi menolak sb tengok dia mengantuk sgt.berat pun xnaik..sya jadi risau ? #anakpertama

11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Mungkin sebab kuning sis? Anak sis ada kuning ke? Sebab macam pengalaman saya, anak saya kuning. Prolonged Jaundice. Dia memang suka tidur. Tapi nurse pesan, kejutkan juga dia untuk minum. Sebab baby kuning ni, memang dia suka tidur. Tapi bila dia tak minum susu, sebenarnya dia jadi lagi lemah. Bila dia lemah, tu yang nak terus terusan tidur. Tu yg nurse kk pernah bagitau saya.

Baca lagi
5mo ago

baby sy dh nk dekat sebln kuning , sy bangunkn untuk susu , di bngun tp tdur Balik x mnyusu pun 😭 tp berat dia naik .. sy jdi risau bila ssh nk bangunkan dia .. menyusu bdan pun tak smpai 30mnt tdur Balik huhu ...

VIP Member

Ada lining keep away sis? Kalau ada kuning jangan biarkan kene kejut selalu nanti kuning dia naik balik. Kalau tak ada kuning pon kena kejutkan juga sebab takut berat turun nanti kena masuk wad mcm anak sedara saya. Dia tak ada kuning so mak dia tak kalut nak kejut sampai 5jam sekali minum susu, then time cheackup anaknya kena tahan wad

Baca lagi

Baby sy pula pelik.kurg tidur.tidur x smpai sejam dah bgn...dia jenis nk brkepit n mngempeng.letih jg la kalau newborn yg kurg tidur.kuat tidur pn mslh jg kan...hmmm..jg ibu ni kena hadap je perangai ank sndiri...

Super Mum

Baby newborn mmg suka tido.. anak sya pon cmtu jgk.. kalau xnk mnyusu saya gosok2 tapak kaki dia smpa dia trbgun and mnyusu. Tpi baby sya, senang nk bgi mnyusu. Lepas dia mnyusu, dia sambung tido balik.

Kalau kuning memang akan tidur je. So kena kerapkan susu at least sejam setengah ke dua jam. Bila malam kerapkan susu. Baby tak malas cuma kuning tu punca dia tidur aje.

VIP Member

cuba basah kan badan baby dgn air sejuk.. baby sye selalu sye buat mcm too.. baby 20 hari sye dah mndikan baby dgn air sejuk..

bby nb kne minum setiap 2 jam.. kalau dye tidur pn, kejut dye.. tukar pmpers.. lap mata dye bgi dye bgn..

Selalu baby kena kuning yg selalu tido je.. kena rajin kejutkn sis .. kena kerap bg susu

VIP Member

Biasanya klau baby kuat tdur ni dia tinggi kuning😅 balik2 ksi bangun dia ksi susu

Kene kejutkan dia..kerapkan bg susu