Bayi Makan Tangan

Kenapa anak saya 4bulan++ asyik makan tangan je? Lepas menyusu pun makan tangan, sedangkan dah menyusu lama. Suka sangat makan tangan n jari. Sy tertanya2, anak saya lapar lg ke? Tapi kadang tu bila suakan susu dia xnak atau dia sampai termuntah susu dah.

5 Balas

itu mmg normal bagi baby umur 4-8 bulan atau mungkin lebih. hisap tangan ialah salah satu mekanisma untuk baby tenangkan diri. boleh jadi juga dia sedang bermain dgn tangannya. sbb mula umur tu la dia baru discover dia ada tangan jadi dia excited dgn tangan yg dia baru jumpa. tak bermakna dia lapar. bagi dia main/gigit teether utk dia praktis guna tangan

tq semua utk suggestions! anak pertama dlu sy bg puting tp yg kedua ni klu boleh mmg xnak bg sbb mmg susah nak wean off 😭

Normal sis. Salah satu perkembangan juga. Kalau nak bagi dia taknak masuk tangan cuba beri mainan atau soft book

Normal je tu. Dia tak lapar. Dia cuba bermain sendiri atau tenangkan diri untuk tidur..

Tak lapar, baby awk tengah fasa explore