SUSU KURANG KE?

Saya menyusu bayi saya setiap 2 jam, kadang² setiap sejam. Dan saya menyusu lama dalam 40 min macamtu. Tapi baby meragam lepas susu. Bila sy tekan breast sikit susu keluar elok. Tapi bila pam pulak tak dapat banyak susu. Kenapa ya susu macam still kurang? Saya dah jaga waktu penyusuan dan waktu pam dgn betul, tapi susu masih lagi kurang. Sedih juga bila tengok anak meragam tak cukup susu #pleasehelp #firstmom

1 Balas

susu kn sampai bby lps sendiri and x meragam. kalau die terlepas and meragam mkna nya dia belum kenyang, suap kan balik. lagi 1, masa anak sye dkt nicu dulu, doctor pakar ckp 40minit sebenarnya x cukup utk anak menyusu. bila direct feeding dgn bagi susu yg dh di pam x sama. bila direct feeding, bukan tiap kali hisapan keluar susu kekdg, 2kali hisapan baru keluar susu. bila pam pulak, kne pilih pam yg betul, size yg betul, betul cara lekapan. boleh buat power pumping

12mo ago

baik, terima kasih ye ☺️