normal ke berat selalu turun?

Saya mengandum 4bulan lebih tapi tiap Kali pergi kelinik berat selalu turun 1-3kg?selalu kena marah sbb berat Tak Naik.... Ada Tak siapa2 tahu tip untuk naikkan berat badan☺️ Saya Tak Ada alahan dan Bab makan memang ikt Masa ...

1 Balas

Assalamualaikum..sepatutnya tiap minggu kenaikan x lebih dr 1/2kg,so 1bulan mesti naik xlebih dr 2kg..klu lebih biasanya doc akn mtk cek bp selang sehari utk 1mgu,klu terlalu byk naik..doc akn srh minum air gula,sebaliknya klau trn plk..mmg xnormal,pulak tu 1-3kg tu & xde alahan..effect dia tumbesaran bb kat dlm perut tu la,mungkin akan ada masalah IUGR..biasa nye doc akn mintak kita ambik darah TFT @ thyroid