masalah puting breast

saya mengalami puting breast yg tenggelam .. apa yang saya perlu lakukan.. sebab saya takut tak dapat menyusukan baby nanti ..skrg sye dh 13 weeks

6 Balas

sentiasa urut selepas mandi, pastikan sentiasa nipple bersih, sy pun mengalamai nipple tengelam masa awal kehamilan, skrg dah 26w dah x tengelam da, kena rajin urut tarik keluar nipple tu lepas mandi tiap hari dan kna bersihkn nipple tu..kdg2 penggunaan bra pun blh mempengaruhi, try pkai bra yg longgar sikit

mcm sy dlu masa anak 1st,klau dkt hospital bg je mcm biasa nnti bayi akan sedut sendri..blk je dr hospital sy akan pam..nnti lama2 puting tu akn timbul juga sis..kali pertama pam mmg sakitlh..smpai melecet n bdrh jugak dlu..

Sy tak pasti pasal kesahihan hal ni. Tp dalam shopee ada satu alat namanya inverted nipple puller utk flat nipple. Tapi apa2 pon sy sarankan lebih baik sis consult dgn nurse atau doc yg in charge, mereka lebih arif mungkin.

sis sy pn mcm tu jugk dulu..tp sy p cek di kk doc bg tau klau mandi kena selalu tarik pelan2 puting tu nt dia akn timbul...tp betul sy dh buat dari anak nmbor 1 smpai yg 6

sorry, if keterlaluan... tp org ckp suruh suami yg tolong hisapkan 😅 and mmg menjadi pn 😅 boleh lah try.. hehe

ada jgk nurse bg tau tpi sye dh cuba ,still sama