mual, rasa nak pitam.

saya mengalami mual yg teruk. bila berdiri je rasa nak pitam. rasa nak baring je manjang. korang dulu alahan buat macamana ya? semua kerja serba tak kena ni.

5 Balas

dah brp week skrg? sy dulu 1st trim lalu benda sama jgk. muntah teruk n xboleh nak brdiri lama. sy xkerja. kerja rumah buat klau larat ja, klau rasa nak pitam tu terus cepat2 masuk bilik baring. slalu pagi2 sy bwk masuk makanan siap2 dlm bilik mcm buah, roti n botol air siap2. pstu mmg baring ja la sepanjang hari. lau sis mual nonstop tiap hari boleh minta ubat tahan muntah dkt nurse or beli kt farmasi

Masa 1st trimester saya pn alami apa yg awak alami. sentiasa rasa mual dan kalau bdiri atau berjalan sekejap sahaja pn rasa nak pitam. Rsa mual tu dpt dikurangkan dengan minum air sunquick yg kurang manis tp sejuk. Tiap kali rsa nak pitam tu cpt2 cri tmpt duduk, dan bykkan berehat. mmg takleh nak elak, jd kena sabar hadapi smpai hilang. InshaAllah semuanya akan berlalu dgn cpt nnt.

mcm bp awk xstabil..tp awk kata stabil....perut kosong kot sbb awk asik muntah kan

makan pil veloxin, sebiji sehari. boleh beli kat farmasi

Bp awak ok tak sis?

5mo ago

bp saya okay. normal. tp rasa nak pitam bila bangun. perut lapar yg amat, jamah nasi tp keluar balik 😅 udahnya minum susu dengan buah.