rasa nak pitam

mommies pernah tak rasa nak pitam bila berdiri lama? saya tiap kali time masak tu rasa nak pitam. terus tutup api pergi baring. kenapa ya? ada kena mengena dgn hb low ke? ada yang tahu tak? 😭#ingintahu

10 Balas

pernah jadi masa ank 1st, sy balik kmpg byk berjalan, tgh berdiri tu ttiba rasa mcm nk tumbang, terus sy pegi duduk, tarik nafas dalam. Masa tu jantung tiba2 laju, tangan jadi sejuk, dahi berpeluh. Boleh jadi sbb gula dlm darah kurang sbb sy kurang makan pagi tu, ada tya mak saya, dia penah kena masa tgh jalan kaki dekat ofis. Badan tgh pregnant ni mmg guna byk tenaga, lagi2 masa tgh aktif, masa ni darah byk dihasilkn utk perkembangan baby, jadi kne sentiasa jaga makan, standby botol air atau susu kotak utk tenaga n hydration

1y ago

tak makan bende manis lagi bagus sebenarnye, byk makanancomplex sugar /carbo yg boleh diambil utk sumber tenaga selain makanan manis, nestum pon bagus jugak ☺️ semoga mommy n baby sihat n selamat semuanya ya 😊😁

sama dengan saya sis. saya pun tak boleh berdiri lama. masak sekejap goreng ayam pun nak pitam. mak saya kata maybe hb low. tapi saya cadang nak tanya doctor masa bukak buku pink nanti.

Mcm saya dlu2.. hb low gila smpai anemia, pstu kerap makan jambu batu, so far skrg ok dh kalu nk masak ke ape.. cuba mkn bnda yg tmbah drah.. msa trimester ke1 and ke2 slalu jd..

Sy perasan bila bsp naik badan sy jd letih dan nk pitam time berdiri.. Sy ada gdm. pkl 2 ptg pergi kk Ambi bsp jd 7.4. Terus dapat pen merah.. Makan tak control tengahari.

Sy dlu sbb hb low, mmg asyik rse nk pitam. Smpai tahap bdn lemah je. Time ni alah pon tgh teruk n berat turun. Lps hb naik 12 ke ats n alah hilang, xde da rse nk pitam tu

Sy pun pernah alamaninya...pernah tnya doc..x semestinya hb low..sbab sepanjang preggy hb sy ok..kemungkinan juga gula dlm badan kita x ckup lg² yg ada gdm..

Ya, maybe hb low, tekanan darah rendah. Saya pun tak boleh berdiri lama. kena ada high chair utk berlamaan di dapur

Bahaya tu. Mgkin kurg gula dlm badan atau hb low.. Sy hritu rsa mcm tu. Doc bising sbb bcaan bsp smua 3.9 kebwh

boleh jadi anemia. apa2 pon boleh refer doctor. doctor sahaja yg boleh menilai kesihatan awak

punca HB low sis...