Anemia semasa hamil

Saya mempunyai anemia semasa hamil. Ini adalah kehamilan yg pertama. Ada yg saya baca ibu mengandung yg menghidap anemia disarankan utk elak makan beras putih, gula putih dan makanan dari tepung. Betul ke?

5 Balas

Saya salah seorang yang ada anemia , setiap kali checkup hb mesti tak cun , tadi checkup pun dari 9.7 naik 10.0 je . Pening nurse selagi x cntik hb selagi tu la kene dtg appoimnt setiap 2minggu 😅 tapi untuk soalan tadi saya makan je cume sy lebih kn buah jambu dengan kerang sbb tu je boleh masuk kt tekak ni . Tp tulaa tetap same hb 🤦‍♀️ adoi

maaf puan sy kurang psti ttg ini tp sy mkn je..cuma kena byk mkn jambu batu..delima... kena mknn mknn seimbang ikut piramid mknn .mkn ubt yg doc bg ontime dan btl teknik mkn ubt...ambil mknn yg ada zat besi .tu shj..lain2 sy xpsti

perbanyakkan makanan tinggi sumber zat besi. ubat iron yg klinik bagi jangan skip. boleh cuba minum jus jambu batu merah muda - marigold peel fresh utk naikkan hb

akak try shaklee . ad 1 set untuk ibu hamil . anemia pon bole cube http://Wasap.my/+601117194775/nakbelishaklee

Saya pon ada anemia masa mengandung.. Sy amalkan makan kurma. Alhamdulillah hb naik semula