mohon info baby g6pd

Saya memerlukan info berkenan bayi yg menghidap G6pd. Bagaimana cara untuk mnjaganya supaya dapat mnjalani kehidupan sperti sediakala.

1 Balas

Anak saya g6pd jugak... Baru setahun... Saya cuma pantau dan jaga apa yang perlu dia pantang... Macam dari segi pemakanan dia... Ubat gegat... Macam yang doktor cakap... Itu jaa... Lain2 okey jaa... Macam anak2 lain jugak... Ada orang kata nanti bila dah besar pantang larang tu dah tak perlu.. Saya tak pasti... Mungkin ikut badan jugak... Anak saya masih kecik so tak berani nak cuba2... .Ubat gegat .ubat nyamuk .Pewarna makan .Nila .kacang parang Semua tu memang takda dalam simpanan dirumah kecuali spray nyamuk... Kalau nak guna, saya asingkan anak dalam bilik lain... Tapi setakat ni memang jarang sangat2 guna...