Baby saya menghidap G6PD

Baby saya disahkan ada g6pd. Sedih saya. Boleh ke ibu-ibu yang ada pengalaman handle bayi g6pd berkongsi tips penjagaan baby yang begini? Terima kasih semua. #firstmom #ingintahu

3 Balas

Baby sye pun ada G6pd...cuma sye kne pntang mkn kacang2...dan sye tk blh guna ubat nyamuk dan ubat gegat....sblm ni sye slalu pasang ubt nyamuk dan suka sgt bli ubt gegat...tp skrg ada ank kne berjaga2 lbih sikit...sbb doktor pesan ank tk blh itu ini...sye first mom...jdi sye kne byk bljr bnda baru

jgn sedih atau risau sis.. sy sendiri ada g6pd deficiency.. anak sy pun ada g6pd.. baby boleh hidup normal mcm org lain. just kene jaga makan, ubat2, jauhkan ubat gegat, ubat nyamuk. paling x boleh, kacang parang..

2y ago

Sye tgh bljr hidup tnpa ubat nyamuk dan ubt gegat....sbb ank ada g6pd....

jangan sedih puan. nanti makin besar dia punya tolerate terhadap benda yang dia alah tu makin okey.. macam adik ipar saya. ianya bukan sakit

2y ago

Terima kasih puan. Saya skrg banyak study mengenai g6pd ni. Banyak benda baru yang saya belajar skrg.