makan durian di trimester 3

hi, saya malam tadi mmg makan kaw kaw betul durian tah la kenapa teringin sangat. lepas tu rasa panas sangat, baby pon kuat pulak dia bergerak malam tadi. persoalannya, bahaya ke mkn durian banyak? kakak saya cakap takut baby keluar awal (premature) sbb pernah jadi dekat cousin. terberanak awal sebab makan durian banyak. boleh ke macam tu?

6 Balas

trberanak awl ok lg.. dulu saudara sy preggy dh 39 mggu.. dia mkn durian banyak.. lepas mkn dia rasa panas.. smpai xboleh tidur.. baby brgerak aktif sgt drpd biasa.. eskkn pg baby bergerak perlahan dan ptg tu xbrgerak.. pegi hospital.. baby mninggal dlm perut.. sy lepas thu tu.. trus mkn brpada².. bkn nk takutkn.. tp kena bringat

3mo ago

aduhhhh takot la plak baca camni....sy baru tanam cita² nk hentam puas² sblm bsalin mgu dpn 😅

saya makan durian tak bnyak pun tapi dah 38weeks++ . esknya masuk hosp sbab tekanan darah tinggi , bila cek bukaan dh 2cm , masuk ubat sbab contraction tak kuat 2 hari lepas mkan durian saya bersalin . bersalin 39weeks . skrang klau nk mkan durian tunggu ujung² la tapi tkot juga tekanan darah tinggi , bahaya utk ibu dan baby .

boleh makan tp jgn terlalu byk sgt, sekali makan tu cukup lah 2-3 ulas, itupun durian kampung. kalau durian musang king ka d24 tu yg berlemak2 tu elok lah seulas ja sekali makan. esok lusa makan lah lagi. cuma jgn sekali makan tu byk sgt. saya buat mcm tu.

Boleh jer makan durian. Tapi bab makan banyak mana, awak dah makan banyak pun hehe... Benda nak jadi, ada orang makan seulas pun dah boleh jadi asbab terberanak. No worries. Semoga dipermudahkan urusan kita semua hendakNya 🤲🏼😘

Boleh mkn tp jgn lbh.. Sbb kite xthu kt dlm kn.. Skdr rse da okay.. Sbb stiap kndungan xsme..

ikut badan juga, sbb ada stgah org mmg badan tak tahan makan n klau nk mkn pun sikit bole la.