assalamualaikum selamat berbuka puasa

Saya mahu tanya masa dalam berpantang boleh berpuasa ☺ saya baru.26days tapi dara nifas saya sudah tiada ada 3 hari sudah saya tunggu² dara nifas saya sampai sekarang belum keluar boleh kah saya berpuasa tolong komen²tolong² orang susah

1 Balas

Wslm sis. Saya baru komen sorg sis tentang permasalahan mandi hadas sebelum cukup 40 hari. Sekarang ni dah nak raya haji dah,soalan sis pun baru naik. Saya jawabkan la utk rujukan sis d masa akan datang. Selagi belum sampai 40 hari lepas bersalin,sis tak bole mandi nifas. Tak sah. Bila tak sah,maknanya sis masi dlm keadaan berhadas besar. Tak boleh buat ibadah solat puasa dsb ketika berhadas besar. Walaupun darah dah kering hari ke 26 atau sblm 40 hari tetap tidak boleh mandi nifas. Tunggu sehingga 40 hari baru boleh mandi nifas. Puasa bole ganti lepas dah bersih. Masi banyak masa ganti puasa. Jgn ambil ringan masalh bersuci ni ye sis. Kalau tak pasti tanya pada yg pakar agama. Tak perlu dengar ckp org yg bagitau boleh mandi hadas sebelum 40 hari. Saya pun bersalin seminggu sebelum puasa hari tu. 14 hari darah dah kering,tp saya tunggu habis 40 hari baru mandi nifas. Lps tu bole solat mcm biasa