Keguguran

Saya keguguran pada 31 Ogos 2022. 1. Berapa lama darah akan kering? 2. Berapa lama tempoh berpantang bg ibu yg keguguran? 3. Bila saya boleh bersama dgn suami utk planning mengandung kembali?

4 Balas

Berapa week sis. Macam saya berbeza tempoh darah kering. sbb dah dua kali saya gugur. First, saya gugur bulan 4, saya gugur week 12, kantung kosong. Bleeding teruk, smpai kena cucuk ubat kecut rahim. Masa tu darah sikit2 keluar rasanya 20 hari jugak, betul2 kering ye. Saya gugur 26/4, darah kluar 20 hari, 31/5 saya period macam biasa. So sekali period je, awal bulan 7 saya disahkan prgnant lagi, walhal doc sruh jarakkan 3-6 bulan , makna kata 3 kali bersih. tapi saya sekali bersih, terus lekat balik. Masa gugur kali pertama bdn masih lemah, smpai la lepas 2 minggu bru saya mngurut, baru rasa best sikit, tempoh pantang saya pantang sebulan, sbb nk bagi cukup kuat. lepas tau prgnat blik tu bertahan week 7 je, saya gugur lagi,. masa kali kedua ni bleeding ketul2 mcm period je, kali kedua darah saya tak banyak tapi masuk second day, saya ddk dalm kereta lama sbb hsbnd hnta blik kmpg, mmg berketul2 kluar takut tngk, lepas tu darah stop je, dalam seminggu lebih je, yang second saya pntang 2 minggu ja, tapi seminggu lebih tu bdn rasa kuat berbnding sblum ni. period pun dtg mcm biasa lebih sebulan tarikh saya gugur. saya gugur second 19/7, dlam 20/8 saya period balik dah. Kalau bersama, yg first saya pantang sebulan, kdg org kata lepas 2 minggu tu rasa okey on je, tapi buat masa ni rancang, takut mcm saya, kena marah yang second ni, sbb rahim tak cukup kuat utk prgnant lagi, so mmg kalau lepas ni prgnant saya kena jarakkan banyak sikit. Doc ada cdg utk sya amik depo, depo tahan 3 bulan kan, tapi sya tak nak, saya takut hormon saya kacau. Semoga lepas ni kita ada rezeki lagi ya sis

takziah utk puan. harap bykkan bersabar & jgn terlalu bersedih ya. ikut pengalaman sy, 1) darah sy kering dlm masa 10-12 hari. ikut org. 2) sy pantang 2 minggu je mcmtu. just jaga makan & elakkan kaki sejuk sbb nanti sakit2 badan. sy tak berurut, tp kalau nak urut pun ok. 3) sy pantang bersama dlm 40 hari sbb suami risau sy sakit & takut berdarah ke apa. sebaiknya kena 3 kali period/tunggu 3-6 bulan untuk mengandung kembali. moga puan diberi kesembuhan & dikurniakan rezeki yg luas

2y ago

Terima kasih Puan Lily l. Info ini sgt berguna utk saya .. Very appreciate it..

saya gugur 21/4/22 darah tak lama kering.. tak sampai seminggu pun... sy berpantang sebulan.. ikut mcm org lepas bersalin.. planning tu.. doktor ckp rehat dulu 3 bulan...lepas 3 bulan boleh la.. tapi sy dah terpregnant balik lepas sebulan gugur tu.. skrg masuk 3 bulan

1y ago

Baby sihat tak? Tp darah awak mmg tkde kluar lagi kan? Even sikit

berapa week?