Tak Suka Buah2 And Sayuran. Ade Replacement Tak?

Hi, saya jenis x suka makan buah Dan sayur. Ade juga saya Cuba. Kandungan dah memasuki minggu ke 7. Ade tak cara lain untuk saya replace khasiat sayur Dan buah tu?

7 Balas

kalau nak ganti vitamin & nutrien dari sayur & buah boleh mkn multivitamin (kena rujuk dr) tapi tak dpt ganti serat/fibre yg penting utk elakkan sembelit. time pregnant ni mmg mudah kena sembelit sis disebabkan tablet iron. x boleh skip iron ni sebab kalau HB darah kurang, oksigen kpd bayi x cukup. jadi sebolehnya cuba mkn buah/oat/yogurt, minum jus buah & air masak utk melancarkan penghadaman. saya ni jenis kurang mkn sayur sebab lidah rasa pahit sampai trimester 2. tapi kalau boleh cuba mkn demi kesihatan sis & kandungan