Mertua suruh kurangkan makanan bayi

Saya ibu baru dan sekarang anak saya berusia 9 bulan lebih. Saya selalu memberi bayi saya 5-6 sudu besar bubur nasi setiap hidangan (dengan sayur & ayam/ikan of course). Ayah mertua saya risau kuantiti bubur yang saya beri terlalu banyak sedangkan memang dinyatakan dlm buku bayi 3/4 cawan bubur setiap hidangan. Dia menyuruh saya mengurangkan kuantiti bubur walaupun dia tahu anak saya suka makan. Dengan alasan jangan beri anak terlalu bnyk makan, takut perut tak tahan. 🙄Saya menegaskan kuantiti tersebut adalah normal dan bayi saya pandai menolak jika dia tidak suka makanan tersebut. What should I do?

2 Balas

as long as baby takda apa2 should be okay mommy. Baby pun dah 9 bulan lebih dan mmg dia tengah nak membesar. Kenapa plak nak sukat apa yg dia mkan. Setakat 5 or 6 sudu tu x sampai pun setengah bekas makan dia mommy. Anak saya pun saya tak buat mcm tue, kita blh tahu baby dah kenyang atau pun belum dari riak muka dia.

3y ago

kan. tension plak dia ckp mcm tu. ayah mertua sy ada masalah digestion sbb tu dia risau. dia mkn lg sikit dr anak sy 😅.

just nak update, setelah jumpa doktor. Doktor cakap, as long anak dah biasa makan dgn kuantiti tersebut shud be ok.