Stress anak tknk direct bf 😭

Saya ialah first time mom. Tkde ilmu langsung ttg penyusuan badan. Tk fhm konsep supply n demand… Masalah saya start lps pantang susu badan saya drop so saya decide pam susu badan dan bagi anak melalui botol utk sementara waktu… silap saya bila terlalu kerap bagi dlm botol anak dah mula tknk menyusu badan, saya igtkn sementara je mungkin anak saya sdg alami growth spurt so saya tak paksa anak direct bf sbb tknk anak mengamuk… lama2 dh jd mcm rutin pam susu dlm botol… awal2 dlu boleh la saya pam n boleh buat stock… tp skrg ni susu badan saya cukup2 je utk baby. Stock susu pn makin menyusut sbb kerap guna bila anak tiba2 nk menyusu dan saya blm sempat pam… jujur saya stress dan penat sgt sbb terkejar2 waktu pam dan anak nk menyusu kadang tak tentu masa. Saya mcm tkde masa rehat sgt. Asyik fikir nk pam pam pam je. Ada masa anak kuat menyusu. Ada masa pulak saya stress bila anak tiba2 kurang menyusu… minum susu tak habis n balance susu terpaksa buang sbb basi… Saya cuba bagi anak direct bf even waktu dye mamai sekalipn kalau tu bukan puting botol anak saya ttp tknk. Rindu jgk nk anak menyusu badan kadang jeles je tgk anak org menyusu badan tp anak saya tknk… saya sampai rasa nk give up bg susu badan nk start campur dgn formula je tp setiap kali nk try bg formula saya tk sampai hati pulak… rasa berhutang pulak dgn anak sendiri… skrg anak saya dh 5 bulan. Bygkn hari2 saya pam susu badan utk anak saya start dari lps pantang sampai dh umur 5 bulan ni… sehari dlm 7-8x pam… berapa sgt lah masa rehat saya. Mujur saya surirumah. Kalau ni ladang pahala utk saya, saya sanggup…cuma ada masa saya betul2 penat dan mengeluh 😭

6 Balas

sis try search group ni kat fb, dlm tu byk info psl bf, ade class on9 tuk bf dr pakar bertauliah, bleh tanye soklan mcm², insyaa Allah diorg akan tlg jwb tuk sis..