Ubat - 15 weeks

Saya hb masih maintain, tak low. Tapi nurse dah suruh makan zincofer since 9 weeks. Tapi saya tak boleh terima zincofer. Boleh ke kalau makan folic acid saja?

8 Balas

folic sahaja tak cukup utk tampung smpai fullterm. boleh minta utk tukar ubat..atau beli di farmasi utk trial pack, if serasi blh beli utk sebulan terus. selain zincofer, ubat yg sama fungsi ialah iberet, maltofer (ubt kunyah) dan obimin. walaupun hb mantain skrg, bila kndungan makin mmbsr, ada risiko hb turun mendadak.

Haritu sy awal2 mengandung kk bagi zincofer jgk, mkn zincofer tu terus sakit kepala, jadi berat kepala sgt2. Last2 sy bgtaw misi. Dia ckp xsesuai ngn sy. Ramai je yg mkn zincofer tp xsesuai ngn bdn kita. Pstu misi sruh mkn obimin je. Alhamdulillah obimin okey ngn sy

xboleh mkn folic acid sahaja. mmg kena mkn ubat mcm zincofer/ obimin/iberet/maltofer. Sy pun xde isu hb low. cuma constipation. Pn kena cuba dulu mana yg plg sesuai. Sy now mkn maltofer.

saya dlu pun 9w doktor bagi zinclofer.. tapi tak dapat terima... lepas tu saya minta tukar ubat dekat doktor.. sekarang saya makan 4 sekawan ... syukur.. dapat terima

saya makan skali je zincofer..nurse kata vitamin tu x ssuai dg bdn sy.bila mkn zincofer jantung laju je.nurse suruh makan balik new obimin..

Try makan maltofer perisa coklat. Beli kat farmasi