bby

saya hamil luar nikah tapi still tk bgtau parents mcm mna ea rsa tkut nk bgtau 😭🙏

12 Balas

Sya dlu pon mcm sis, memg rsa takot sgt2...lgi2 abg2 sya bile mrah mcm org kna sampuk setan aje 😅 tpi sya kuat kn diri jgak untk bgitau mak sya...pd mulenye mak sya memg sgt2 trkjot and xsngka sya pregnant sblom kawin...yela mak mne yg xkcewa bile ank dy buat bnda xelok blakng fmly kn? Tpi lame2 mak sya redha dgn ketentuan Allah and mak sya plak jdi tak saba2 nk jmpe cucu prtame dy...😊 Bab abg2 sya plak mule2 memg mrah sgt2 pd sya, tpi dorg trima ap yg dh jdi pd sya, just dorg mntk untk brjmpe dgn boyfriend sya aje untk discuss bnda ni...Alhamdulillah abg2 sya xpkol bf sya, dy just nsihat elok2 and bincang baik2 dgn bf sya, untk brnikah...and semua nye diprmudhkan, and now sya and bf sya dh pon ad ank 3 org and dh nk msok 7 tahun perkahwinan kami...Alhamdulillah 😊 Ap yg sya nk ckp kt sis, jgn tkot untk bgitau fmly...cube brbincang dgn org yg pling rpat dgn awk dlu, i mean mcm mak or ayh awk...ckp baik2 dgn dorg, insha Allah mne tau dorg trima cucu dorg tu...sya doakn smoga urusan awk diprmudhkn, 😊

4y ago

Syukur Alhamdulillah awak dah jdi ibu... ye memang susah nak terus terang tapi benda dah jadi dan berlalu kena hadap juga , walau mcm mna pun tetap juga bagitahu parents. lagi ii kalau awak ni bawah umur. Kalau awak ni islam, Mula2(1) awak kena buat solat taubat doa banyak2 semoga mak ayah terima seadanya dan dipermudahkan segala urusan. Kedua(2) insyaAllah dgn hati yg tenang, bagitau ibu dulu..biar ibu bagitau ayah awak. Ketiga(3) Bagitau mak ayah lelaki itu juga, mesti bagitau jugak walau mcm mna skli pun bdk tu dah wat dia tkleh lari.. Keempat(4) buat buku pink d kk ya wak.. so important for u and baby. Kelima(5) Ikut temu janji yg diTetapkan ole kk ye awak. Tapi kalau awak takut juga, buat buku pink di kk...dan minta tolong nurse or doctor bagitau mak ayah awak. Saya ckp berdasarkan pengalaman.. Baby sya skrg dah 2bulan 6hari.. alhamdulillah, Semoga Awak dipermudahkan urusann.. Aamiin ❤

beranikan diri bgithu keadaan kamu yg sebenarnya pada fmly kamu..mmg ibu and fmly adik akan mrah sbb perbuatan adik dh malukan nama baik fmly..then bawa bncang bebaik dgn fmly agar xde sape yg berkecil hati dlm hal.ni..kalau perlu adik nikah nikahlah..lpas tu buatlah solat sunat taubat. buka buku pink..jaga anak dlm.kndungan..jgn sesiakn d..mnta maaf ampun pda fmly adik terutama ibu and ayah adik..

saya pun smaa tpi beranikan diri .husbd nk tanjwb saya nk gugur kan husbd tkbgi dia nk anak sgt katanya .pdhl saya baru 18 .husbd jumpa makayah .ayah agak kecewa tpi dh lahir ayah rpaat sgt dg cucu dia .yg cucu dia nk dkt tokayah dia ja dg ayah dia .pasal klinik saya privte dr nurse tahu tpi ad lh yg segelintr nurse cakap macam2 saya diam ja .

saya pun hadapi mslah yg sma..family kandung sya dh lama xjmpa,xthu kt mna skrg ni..Yg thu sya mngandung hnya family bf je😕Saya dh pergi kk n dh kena kaunseling sosial..harap2 semua dprmudahkan,risau sgt xdpt kluar hsptal sbb xde family betul😭😭doakan ye semua

beranikan diri bgtau keluarga. mula2 memang keluarga akan marah. tp lama2 mereka akan cari jln penyelesaian. percayalah dik. benda dh berlaku. keluarga akan cari jln penyelesaian secepat mungkin utk awk dan baby. nanti bila baby dh keluar semua org syg baby tu

Apa2 better bincang dengan keluarga. Kalau takut nk bagitau satu keluarga terus, beritahu seorang yg paling rapat. Contoh mak

bgtau mak.. inshaAllah mak terima.. mula2 mak akan marah.. lepas tu mak kesian dkt anak dia ni.. kuatkan semangat ye sis!

takpe dik sy pun mcm to .alhamdulilah ank da 5 bln lbh .. pape buat bku pink dulu dik

sis bincang ngn fmly sis dulu yaa.. insyallah pelan2 dorg akn terima..ksian ank tu...