Reveal pregnancy kat family

Trimester ke brapa mommies bgtau parents & family tentang pregnancy? Sy takut nak bgtau awal2 tapi hubby dah excited ajak balik kg nak bgtau parents dia 😅 ##ingintahu #firstbaby

51 Balas

Lmbt jugak sy bgtau mak sendiri pun. Sy mintak doakan baby ape semua. Tu pun sy pesan xyh bgtau org lg. Tp entah mak excited kot dia bgtau sedara mara yg dtg beraya. Sy jenis x bgtau org pun. Mak mentua tau pun sbb sy mengadu asek asek lapa. Mak mentua tnya, mengandung ke..😁. Klu tak, berat btul mulut nk habaq kt org. Mak mak sedara pun tau sebab perut sy terlampau buncit lps mkn. Yelah sy ni mmg jenis kuat sgt mkn dr sblm pregnant. Kurus sikit pun sebab exercise kuat. Takyah bgtau org pun xpe. Klu sy, dah bersalin baru bgtau lg bgus. Tp tu la perut dh buncit takleh nk elak. Ni dh nk msuk 8 bulan, jalan pun mcm penguin dh.

Soal announcement ni, dia depend pada awak sebenarnya. Whenever you are ready, just bagitau. Mcm saya, org yg terdekat sy bagitau awal. In fact, one of the few yang tau awal adalah boss saya sendiri. Masa first trimester dh bgtau sebab dia blh expect what to do, prepare cari pengganti sementara dsb. Sebab saya nak memudahkan kerja dia. Lepastu bgtau colleagues, teammate yang bekerja sama2 atas tujuan yang sama. Pastu baru bgtau family 😂 parents, siblings, anak sulung, mertua dan kawan2 terdekat. Yg lain2 tak berkenaan and tak selalu jumpa sy tak bgtau pun sebabnya takda kepentingan dan tak rasa org nak tau pun.

saya bagitahu fam belah saya waktu dah masuk 5bln. waktu 11w bagitau kat mak dan mertua je. saya tinggal dekat mertua. jadi, 1 kmpong lah boleh tau😅org tua kan. excited nak dapat cucu baru. sampai org lain lagi tahu saya berapa minggu dah berbanding laki saya. " tadi gi jalan rumah makcik. terkejut abg mcm mana dia tau awak ngandong. siap tahu bape minggu lagi. abg pon xtahu dah bape minggu." begitulah. yg keluar dari mulut saya sendiri sepanjang mengandung cuma inform suami, mertua dan mak. masuk 5 bln baru adik beradik saya. org lain yg tahu jugak tu mmg dari mulut org lain lah.

1y ago

Hahaha comel je siap kirakan weeks baby lagi😂

saya dan husband bagitau family dan family belah husband masa usia kandungan 2 bulan. bukan apa, cuma mahu mereka titipkan doa sepanjang kehamilan supaya baby sihat. ada juga rakan baik dan rapat yang saya bagitau tentang berita kehamilan sebab mereka bersama saya ketika susah dan senang, taknak bagi mereka terasa hati dan alhamdulillah they're happy for me. untuk media sosial pula, tiada langsung berita kehamilan yang saya kongsikan atas sebab privasi. jadi, hanya yang rapat dan dipercayai diberitahu. apa-apa pun, pengumuman kehamilan ni bergantung pada awak juga ya 🤍

sy pernah alami keguguran. so, sy tak bagitahu sape2 kecuali yg berjumpa dgn sy. maksudnya, biar org tahu sendiri. yg sy bagitahu kt family dan family belah mertua. pengalaman dulu, terlalu excited bagitahu semua orang. siap post lagi di media sosial. x lama tu, sy alami keguguran. untuk kali ni sy tak nak kecoh2 sehingga masuk trimester 3. itupun sekadar bagi hint2. kdg risau dgn "penyakit ain" ni. kini, sy da selamat bersalin 😊

1y ago

Tp betul jgk ni, klu org tau kte pregnant mcm2 nasihat la itu ini jenuh nk dgr. Lg2 klu penah gugur.. sbb tu sy pn lebih selesa sorok je selagi perut tak nampak..

saya dulu terlalu excited bgtau semua orang . kandungan 6weeks masatu n dh ada heartbeat . biasalah excited kan , habis heboh semua orang . taklama lepastu saya gugur . mungkin ada yg tak gembira tengok ataupun org panggil penyakit ain . bagi saya , biar orang sendiri nampak baru kita iyakan . yg rapat mcm mak ayah , kalau org luar takyah la tak penting pun. saya gugur masatu nk masuk 13weeks , baby takda dalam kantung even heartbeat dah ada masatu . pregnancy yg kedua ni saya rahsiakan dari semua org twmasuk family n family in law .

Fmily in law sblm sy tahu sy pregnant diorg dah blh agak dah. Sbb sy duduk serumah dgn dorg. Stiap bulan mmg sy sgugut y melampau, dorg la y jaga sbb sy xblh kluar bilik, baring je tahan sakit. Jd dorg dah blh agak sbb sy xsgugut bulan tu. Fmly sndiri plak kebetulan sy test upt masa blk kg, jd terus je bgtau dorg. Masa tu 7weeks. Y dekat dgn kita tu mmg bg sy kena bgtau awal sbb klu jd pape dorg dah aware y kita prgnant. Dan dorg blh extra cautious dgn kita. Sbb first trimester janin sgt fragile. Kita kena sgt sgt berhati2.

selalu suami yg terpaling excited. hahaha check upt positive terus dia balik bgtau parents dia. rumah pun dkt2 je dgn rmh fmly saya😅 masa tu 6w. skg dah 18w. bt masa ni fmly jela yg tau kawan2 walaupun bff saya takbagitau lg sebab segan pula.hahaha ni kandungan saya yg kedua. yg first masa kandungan 5bln baru bgtau kawan2 tu pun kena perli sbb takbagitau awal2😅 serba salah juga. bgtau awal takut jd apa2 takbagitau kena perli pula🤣 tp this time mmg malas nak bgtau sesiapa.

1y ago

Hehehe husb mesti orang yg terpaling excited, klau mommies lebih kepada risau ❤️

saya tahu saya preg masa dah w9. kat adik2 dah bgtau awal tunjuk dorang video scan.. pastu dlm w13 tu balik kg saya, lepas solat jemaah sama 1family, suami yg khabarkan berita saya pregnant.. kita bagitahu utk didoakan yg baik2, kita yg masih ada parent ni masih bertuah ada doa dr org yg senang makbul doanya🤭🤗 kat org lain mcm kawan2 tak bagitahu pun, bagitahu bila dorang tengok sendiri je.. bila ada yg ckp tak bgtau awal pun saya ckp je sorry maluuu

saya masa tahu pregnant tu bgtau fmly terdekat and kwn paling rpt sahaja. sbb sy ttc 2yrs. jd fmly semua mmg mengharap sy preggy. then, esoknya terus mil ckp nak buat doa selamat sekali sbb ada nak buat majlis akikah anak adik ipar. ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ skrg dah 12weeks nak masuk 13weeks perut pn dah nampak. bila post dkt ig yg perasan tu ucap tahniah la. sy tak bgtau pn sy pregnant tp diaorg boleh nampak sendiri.