Ibu yang kebingungan

Saya first time mom, sebelum ni berpantang di rumah sil semua okay je. Baru baru ni saya balik rumah sendiri dah tapi baby taknak tidur sendiri mcm biasa. Saya letak dlm buaian kejap je dah bangun dah pasang zikir, white noise dah pakai bedung, tak pakai bedung semua tak jalan. Letak bawah pun sekejap je tidur. Saya peninglah saya sorg je kat rumah tak ada bantuan lain. Saya buntu tolong saya 🥲 saya nk mandi makan buang air besar air kecil semua tak boleh sebab baby cuma boleh tidur bila mengempeng dgn saya. Ada tips tak ibu2 mcm mana nk bg baby tidur dlm buai atau tidur dekat tilam dia sendiri? Saya dah hampir stresss sebab tak cukup rehat 🥲

2 Balas

Sebelum nie sy pun mcm tu, tapi alhamdulillah dapat la juga mandi, buang air bsr/kck, cuci baju bby..sbb kalau mcm sy, selagi baby x nangis tu kira OK.. Kalau bby dah nangis baru sy dtg ke dia then bagi susu.. Bby sy kalau kenyang alhamdulillah Mudah tdo.. Sis try letak bantal kiri kanan baby or bantal guling dia masa dia tdo or nak tdo tu bagi sebelah je dulu if bby menyusu bdn.. Dah tdo baru letak sebelah lagi tapi pastikan sisi lain selamat if letak atas katil or tilam.. Sejak mlm raya tu sy dah bagi baby masuk Buai spring.. Sbb nak kena masak bagai.. So bila ada buai dpt la dia tdo panjang sikit & sy pun dpt la buat kerja banyak.. If Sebelum nie kalau terbangun je, sy kena susukn dia sehingga tdo blk.. Selagi x tdo, selagi tulah sy x boleh buat kerja lain.. Paling2 dpt buat 1 keja je sehari.. If msak pula, sy bawa je baby kat dapur letak dlm stroller sbb sy pun uruskan sendiri, tu je jln. Hsbd keja.. Kat rumah xde kwn.. Tapi Bila ada Buai nie sy just pastikan bby kenyang & dptkn rehat yg cukup.. So baby tdo lama.. Musim panas nie mlm je sy bagi baju.. Tupun tgk keadaan kalau mungkin panas, sy x bagi baby baju.. Just swaddle(utk tutup bahagian yg mungkin masuk angin & pampers, sarung tgn & stokin.. If dlm Buai, sy letak swaddle tu gitu je kat bahagian perut hingga kaki kalau ada pakai baju.. Lagi satu supaya baby tdo nyenyak sikit.. Pakaikan dia sarung tangan.. Baby sy pun kalau buka sarung tgn, Mudah terbangun or terkejut.. So bila pakaikan ada perubahan dari asyik terbangun jadi tdo yg lena.. Try la kalau belum pernah buat.. Semoga ibunya mendapat rehat yg cukup..

anak sye bila tido siang xnk ltk. die nk tdur dgn sye. so x de mslh pon sbnr nya bagi sye. bila dia tdo. sye tdo sekali. bila dia bangun bru sye buat keje, mkn, mandi, buang air, jemur baju, kemas rumah,. and lagi bagus bila bby tido awk rehat sekali. xperlu buat apa masa bby tdo. sbb tu lah masa utk awk berehat sbnr nya. bby bangun bru buat kerja balik. so xde la stress penat and so on.