Baby Movement

Hi, saya first time mom. Baru 22 weeks. Saya tak rasa baby gerak langsung, bubble ke apa apa gerak kecil sikit pun tak rasa. Saya agak berisi 90Kg. Saya kerap scan sebab risau sampai doctor marah. Dia cakap kalau you asyik scan sebab risau, baby dapat rasa you risau and perasaan you mempengaruhi baby. . So saya bgtau doctor, saya ada baca kebanyakkan orang yang tiba2 baby meninggal dalam perut tanpa tanda. Saya cakap saya taknak benda tu jadi. Doctor marah saya dia cakap jangan baca atau tengok video mcmtu lagi. So sebenarnya utk orang yang gempal ada cara lain ke nak tahu baby okay ke tak tanpa scan?

13 Balas

kadang anak first mmng selalunye lmbt sikit nk rasa pergerakan bayi..tp sebenarnya ada ja ..cuma kite ni tmbh-ii first mom..tk dpt rasa sngt..lg pun ada setengah org perutnye jenis isi tebal..lmbt sikit nk rasa baby kick ..tp insyaallah tkde pape ..faham perasaan risau tu ..cuba sis ambik pemakanan yg boleh membuatkan baby lebih aktif..think positif okay mommy..

11mo ago

awww thank you for your reply 😭🥰