Baby Movement

Hi, saya first time mom. Baru 22 weeks. Saya tak rasa baby gerak langsung, bubble ke apa apa gerak kecil sikit pun tak rasa. Saya agak berisi 90Kg. Saya kerap scan sebab risau sampai doctor marah. Dia cakap kalau you asyik scan sebab risau, baby dapat rasa you risau and perasaan you mempengaruhi baby. . So saya bgtau doctor, saya ada baca kebanyakkan orang yang tiba2 baby meninggal dalam perut tanpa tanda. Saya cakap saya taknak benda tu jadi. Doctor marah saya dia cakap jangan baca atau tengok video mcmtu lagi. So sebenarnya utk orang yang gempal ada cara lain ke nak tahu baby okay ke tak tanpa scan?

13 Balas

takpa sis.. tunggu skit lagi nanti dapat rasa.. sy pun jenis badan besar jugak.. pergerakan anak memang kadang2 tak berapa perasan sangat. cuba sis minum air manis sejuk lepastu baring terlentang.. bukan meniarap ya. biasanya kita akan rasa skit pergerakan baby. cakap dgn baby cuba kick ibu kuat skit.. ibu nak rasa baby. selalunya baby akan bagi respon. kalau kita duduk atau baring mengiring kurang perasan sangat pergerakan baby. baring terlentang paling dapat rasa. tp jangan baring terlentang lama sangat, cukup sekali sekala nak merasa baby movement. pasal kehilangan baby tu sis kurangkan membaca benda2 macam ni, nanti akan trigger anxiety. benda2 negatif ni kena sangat elakkan utk kita, baca sekadar utk ambik ilmu ja, tp jangan bawa masuk ke dalam life kita. sekali sekala terfikir tu benda biasa tapi kalau kerap sangat, tak membantu kita utk positif sis. tenang2 saja dan nikmati masa mengandung ni dengan gembira. benda2 atau kata2 tak elok tu kita jauhkan supaya kita dan baby dalam rahim sama2 happy😊

saya pun anak first skrg 19weeks tk rasa lagi maybe sbb perut kite tebal. tp since saya ada alahan sikit2 lg bila bangun pagi mcm tu. saya poritivekan diri dgn alahan ni maybe baby ok hahaha. saya pun ada selalu baca tengok story mcm tu and tu mmg merisaukan lagi2 saya pernah alami sendiri masa first baby. tkde fetal heart tetibe. mmg terduduk jatuh kecewa. tp positive aje skrg. tp dr tu kenapa? dia tk sepatutnya marah la. scan selalu tk salah pun. 2weeks sekali scan pun boleh. tk effect baby pun. kalau cara awak nk hilangkan risau dgn scan. buat lah. lepas scan tengok baby ok mesti kita pun dh ok kan. happy balik mcm biasa. scan bukan lama. lagipun kite bayar. nape dia nk marah 😂 scan jela tempat lain. dr mcm tu yg sebenanye buat mental kite terganggu

11mo ago

btol sis sy pun x rasa lgi dah 18 weeks.. mungkin yela perut jenis tebal kan apa2 pun kita positif saja.. sbb bila overthink bhya

90kg kategori gemuk. Macam sy 97kg lebih. Hari tu 100kg ++ tp diet so turun sikit berat then sy tinggi 170 jd xlah nampak gedempol terkedek bawak perut. Now 25w pun masih boleh pakai jeans lama apa semua. Anak 1st 18w rs bubble. Second ni pun sama. Awak kena alert. Kita jenis lemak perut tebal ni mmg susah nak rasa tp bila dh 24w above boleh nampak dah perut Bergerak cuma kalau perut awak lagi berlemak lagi lambatlah nampak. Sentiasa positif je. Kalau anak tu rezeki awak apa pun jadi dia tetap akan jadi. Bby gerak je cuma maybe awak belum tahu rasa dia tu. don’t worry. Ada masa sandar kat katil lepas tu selak baju tu then gosok2 perut cakap dgn bby. Nnt mesti akan rasa geli2 dlm perut. Itu dia gerak dh tu cuma bukan menendang macam tendang bola

sisss. kita sama. now saya dah 21 minggu tp still takde rasa apa2 lagi. tp apa yg doctor ckp tu betul. kita as a mom tak boleh overthinking, jgn fikir yg mcm2. jgn tengok video yg bukan2 kt tiktok pasal keguguran ke apa ke. sbb benda tu mmg akan mempengaruhi kita. Insya-Allah baby ok je tu. apa yg saya tahu cara nk monitor baby, sis boleh pegang kt bahagian bawah perut tu and cari nadi dia. tu salah satu cara nk monitor baby. and lg satu, kalau sis belum buat detail scan, sis boleh la buat detail scan dlm masa terdekat ni sbb 22 minggu tu sesuai sgt untuk buat detail scan. masa tu sis boleh tengok sendiri baby ok ke tak, tengok otak dia, tulang belakang dia, jantung dia semua sis boleh tengok

Sis jgn pk -ve ya.. Doa kat Allah semoga Allah jaga kandungan sis baik2.. Klu boleh elak kn tgk or baca berita ttg kematian bby dlm perut, bila sis stress bby pun akan rasa stress xbaik untuk tumbesaran bby ya.. Dulu sy pun cm sis, nurse 3 kali tny ada rasa gerak bby kew sy ckp “ntah xpasti” pastue baca2 semua kata ada pegerakan sy jd stress, jumpe doc n doc scan Alhamdulilah ukur bby semua ikut tumbesaran dia.. Jaga makan & mkn ubat n doa pada Allah Berserah pada Allah semoga baik2 saja semua ok sis 😊

Haii. Saya pun sama macam awak. Ada rasa risau juga. Sekarang ni dah 21weeks 6days. Masa tu saya memang ada rasa baby kicks tu. Cuma semalam macam ada rasa kurang je tendangan dia. Risau pula dibuat nya 😅 kalau di ikut kan nak sangat scan selalu. Berat saya 75kg macam tu. Saya try fikir positif mungkin sebab perut tebal kot. 😅 harap baby ok je dekat dalam perut. 🥰

kadang anak first mmng selalunye lmbt sikit nk rasa pergerakan bayi..tp sebenarnya ada ja ..cuma kite ni tmbh-ii first mom..tk dpt rasa sngt..lg pun ada setengah org perutnye jenis isi tebal..lmbt sikit nk rasa baby kick ..tp insyaallah tkde pape ..faham perasaan risau tu ..cuba sis ambik pemakanan yg boleh membuatkan baby lebih aktif..think positif okay mommy..

11mo ago

awww thank you for your reply 😭🥰

Hai sis..jangan overthink n pikir -ve ye..baby ada je tu InShaaAllah..usually baby gerak akan lagi rasa bila kita duduk or baring..seeloknya baring mengiring kiri ye sis..kalau risau boleh kerap check using doppler..sy beli doppler dekat shopee je..dengar heartbeat normal dia dah buat kita rasa hepi dah 😊..semoga bermanfaat..

Saya pun kadang2 risau. Tapi saya pegang pada kunfayakun. Kalau Allah dah tentukan rezeki saya inshaaAllah baby ok je dlm kandungan. Banyak benda kita x boleh nk kawal dlm dunia ni, salah satunya takdir Allah ni. Banyakkan berdoa semoga baby baik2 saja sampai hari kelahiran. 🤗

11mo ago

Betul. Saya nak elakkan rasa nak skan selalu. Memang serah pada Allah swt. Bila dah nak jd ibu ni pertama kali, makin rasa apa kita ada pinjaman Tuhan. Suami, anak dan keluarga. Semoga baik2 mummy ❤️

Jangan risau yaa sis. Awk sama mcm sy, biasa laa kalau first mom nii, kadang2 kita fikir bukan2. Sebab tak nak apa2 jadi kat kandungan kita. Tak apa sis fikir postif jee yaaa. Baby sis sihat2 je tuu. Cuma bila dah masuk 28 week kita patut risau bila bby kurang gerakkan tu