AIR KETUBAN LEBIH CTG BABY

Saya da 29 Minggu, doctor detect air ketuban lebih cuma Saya tak tau lebih berapa. Tujuan dtg scan sbb rasa baby kurang gerak. Doctor cakap sbb baby kecik lagi, maybe swasta mmg tak beratkan sgt kiraan cukup 10 kot. Saya yg Kira sendiri sbb baca kat sini kene Kira. Doctor ckp 29 Minggu tak boleh buat ctg scan pun kene tunggu 34 Minggu keatas. Soalan Saya perlu ke Saya terlebih risau? Macam mana nak bagi air ketuban normal? Ada complications baby meninggal dlm perut ke?

3 Balas

Saya punya air ketuban pun banyak juga. Usually doctor akan monitor setiap 2 minggu kalau air ketuban bacaannya lebih daripada 25 kalau tak silap. Awak ada GDM ke? Cuba awak pergi klinik pakar lain minta second opinion. Antara risiko kalau air ketuban banyak ni baby boleh terbelit dengan tali pusat. Lagi2 bila awak cakap baby awak kurang gerak, lagilah merisaukan. Kalau tak cukup 10 kicks baik pergi hospital terus.

Klinik swasta mana yg tak ambil berat 10 kicks tu? Merisaukan betul. I monthly check up & bersalin di swasta juga under pakar O&G. Doktor pantau selalu ya & inform details if something wrong. Kedudukan uri, bacaan air ketuban semua i dimaklumkan. Baby kalau dah kurang gerak tak cukup 10 kicks pun dah patut risau

sepatutnya swasta pun kena pantau juga awak... lagipun awak bayar bukan senang2 untuk mereka sambil lewa tentang kiraan tendangan baby