Kandungan 11 weeks

Saya first pregnant nak tanya kalau ada sesiapa tahu petua untuk kurangkan alahan saya tak larat and penat asyik makan je nak muntah loya ..tak larat semua benda malas nak buat asyik nak baring je ..bila makan muntah masuk dapur muntah sampai lembik da badan nak makan pun takde selera🥺boleh share tak petua kurangkan alahan #seriusnanya #firstbaby #firstmom

15 Balas

saya tak ada petua..sungguh,saya faham apa yg mmy lalui. sbb saya pun melaluinya juga di awal trimester 😢. saya makan apa yg saya rasa selera nak makan. selama 4 bulan saya hanya makan buah² dan keladi sahaja. air kosong pun tak boleh minum,mesti muntah. jadi saya minum air sanquick dan jus buah sahaja. makan ubat pun dgn air sanquick. nasi,lauk pauk semua tak boleh masuk. mesti muntah. sakit kepala 24 jam. lembik badan di buatnya.mmg asik terbaring jelah. selera makan hilang terus. mujur suami dan anak² memahami keadaan saya yg tak boleh memasak. anak² hari² lauk telor je 😅. terkadang oder food panda untuk anak². suami balik kerja,dia tapau makan. dia belikan saya macam²,saya makan juga siket,buat alas perut..tapi tulah..akan muntah balik. bertabah lah ye mmy,semoga menjadi ladang pahala untuk kita 🤲🏻❤️

2y ago

sama apa yang saya rasa kadang muntah sampai angin jer yang keluar