Mulut puaka

Saya first mom, bukan sengaja berat nak naik 9kg dalam masa 1bulan.. tapi perlu ke doc cakap saya makan mcm bela saka? Lepas tu ayat yg saya takkan lupa, "kalau nak kencing manis/darah tinggi makan jela apa awak suka, bukan anak saya..". Selera makan saya kadang ada kadang takde, dan bukannya setiap hari saya makan ikut nafsu.. ada mommy yg nak bagi tips berat badan maintain tak? #ingintahu #pleasehelp

7 Balas

huhuu , apahal lah mulut doc tu macam tu yer 😅 .. berat badan naik tu normal lah orang pregnant kan , tapi banyak juga puan naik sampai 9kg dalam 1bulan .. try amalkan makan suku2 separuh puan perbanyakkan sayur2 dan buah2 , yang paling penting punca berat naik mendadak adalah puan kena cut sugar .. air masak kena minum paling kurang 3liter sehari atau lebih puan ini yang misi saya ajar .. nak makan benda manis bukan takleh boleh tapi jangan selalu berpada2 sudah lah untuk buat2 rasa gitu .. elakkan minuman berkafein , kalau rajin buat exercise sikit2 dalam rumah kalau malas jalan2 halaman rumah pun okey asalkan keluarkan peluh sudah 😊 .. bab berat badan naik tu puan tengok kat buku pink ada anggaran berat badan yang perlu naik tiap minggu dan bulan ..

2y ago

Terima kasih sis atas nasihat.. saya cuba ikut tips ni..

Sy ada gdm on diet. Skang dah 22w. Tp baru naik 2kg. Bulan lepas naik 1kg pun dah kene bebel gila 😂 kalau 9kg xtau laa camne sy kene. Btw masa sy preggy anak 1st, sy naik 23kg Utk 9m 😂. 2x mnum air gula tp x sangkut. Anak ke 2 baru sangkut gdm. Sis maybe boleh try diet macam org ada gdm. Mana tau boleh control. Sy makan Nasi 1 hari skali, suku shj. Lebihkan lauk. Lauk banyak Bakar or rebus. Lebihkan syur hijau. Kurangkan Minyak. Air masak + lemon sepanjang hari. Milo kosong tanpa gula Kadang2 je bila tringin. Pg mnum Sunquik suam tanpa gula. Snack sy makan drogon fruit & jambu batu shj. Yogurt 3x semingu. Makan roti gandum time rasa lapar malam2. Sebab sy x rela kene insulin kalau berat naik banyak.

2y ago

Terima kasih sis, sebab misi dan doc dari awal saya check up takde bagi info tentang cara pengambilan makanan, dan saya sepanjang pregnant memang xde selera sangat makan..

Ada cara maintain berat sis. Just elakkan makan 2 benda ni 1. Carbohydrate (tepung2, kuih muih, bread, mee2, pasta, nasi kurangkan sebab ia akan diproses kpd gula dlm badan) 2. Manis (kek2, soda, buah2an, minuman bergula etc) 3. Makan lebih banyak protein(daging, ayam, ikan - masak jgn byk sgt seasoning or minyak), sayur and natural fats (cheese, milk, almond nuts etc) Sya pasti sis naik berat mendadak sebab makan banyak no. 1 & 2 tu. Ikut je diet no. 3 tu, sure u will have control over ur weight. All the best sis. You can do it☺️✌️

2y ago

Terima kasih sis, saya biasa sukat makanan saya pon boleh naik byk mungkin cara pengambilan saya yg salah .. tp saya akan cuba tip ni terima kasih byk

sabar ye awk, sy pun terkejut jugak baca 9kg selama 1bulan, sy ada jugak naik mendadak 2.5kg dlm 2 minggu.. tpi doktor okay je, xmarah, tenang je dia suruh minum air gula n monitor bp 2kali seminggu.. bagi sy waktu tahu berat naik mendadak tu mmg risau sgt, terus skip gula smpai hari buat air gula, meggi pun mmg xmakan langsung dh, alhamdulillah gula xsangkut, bp pun oky.. sebulan lepas tu cek up dgn nurse berat turun 0.5kg.. sy pun ada beli penimbang kat rumah, senang nk control.. dan kalau lapar, makan yg ringan² je, makan sikit tapi kerap

2y ago

Hehe saya lagi terkejut sebab dari awal check up sampai 23minggu berat maintain sekali masuk 26minggu naik 9kg .. next week kena repeat air gula

sabar jelah sis....saya mula2 buat buku berat badan 123kg😂 skrg dah 30w 2d setiap kali checkup mnjang berat turun😌 Skrang berat 116kg Time checkup mesti nk kna jumpa doc pasal berat badan...mkn ok je..tpi ada gdm diet control...susah hati naik masalah turun pon masalah 😇

bnyk jugk awk naik...sy 2minggu skli klinik maka 2 or 3kg laa naik...😂😂 sy 28w 55.1kg sblum prgnt 42kg

2y ago

bnyk sngt tu😂😂

jangan makan berat lepas pukul 6 ptg... kalau malam2 lapar amik buah2 je