Peringatan kita semua bersama!

Saya faham ramai para-para ibu yang download apps ni sbb nak tahu pengalaman dan share pengalaman mereka, mereka yg bertanya adalah mereka yang alert dan ambil tahu tentang diri mereka dan kandungan. Mereka menghargai apa yang tuhan anugerahkan pada mereka. Tidak semua ibu didalam ni mengalami experience yang sama dan kadang2 ada sebab mereka bertanya soalan lazim. Sbgai ibu-ibu yg baik, bila soalan cliche di keluarkan harap jaga lah perasaan ibu2 yg bertanya tu, tak semstinya kita banyak pengalaman bermakna kita kena sombong, dan menganggap semua pengalaman mereka tu sama. Jika tidak boleh jawab dengan baik, maka abaikan soalan tersebut. Begitu juga apabila ada yg nak bertanya tu, jaga sensitivity dan aib sendiri. Jangan sampai menayang poop/kemaluan/muntah/darah tanpa censored dahulu. Beritahu ttg gambar tersebut mungkin menjijikan then censored awal2. Segala soaljawab disini adalah based on pengalaman masing2, bukan semua doktor dalam ni. Jadi jawab la dengan rendah diri.

1 Balas

boleh je jawab soalan dgn penuh sopan santun. tapi soalan biarlah logik. dan jangan jadikan alasan first mom utk tak tahu apa2. study la. buat research, membaca. jangan harapakan orang suap semua. lagipun setiap orang lain pengalaman. takkanlah belum period tapi ada tanda2 mual, bloated semua tu wajib pregnant sedangkan UPT belum buat. nampak seolah2 tak belajar symptoms PMS pun lebih kurang mcm tu. buat la UPT. tny orang dalam ni pun bukan dia tahu awak pregnant ke tak. same goes to pergerakan baby. kalau rasa tak normal, pergilah cek. ibu tu sendiri je yg tahu pergerakan normal ke tak, even suami sendiri pun tak boleh rasa/tahu tu normal ke tak. kalau UPT dah double line, ditanya lagi pregnant ke? dekat packaging tu dah tulis kan kalau 2 line, 1 line apa. tak baca ke? lepas scan Dr bagitau itu ini, andai kata ada persoalan, kenapa tak tny Dr terus? padahal Dr tu yg cek kita. nak compare dgn dekat dalam ni yg entah sape2. kalau soalan munasabah, pasti akan dijawab dgn elok.

6mo ago

ya btl..sya soalan yg lain2 tu ok..tp klu soalan scan tnya lelaki ke prmpuan tu mcm entahla..ko byr mahal2 xkn doc xbgtaw tu jantina apa,lgpn gmbr scan tu aurat bg org islam..yg upt tu pn sama nk pnjm mata..klu yg samar2 tu mcm dia je yg blh nmpk dlm gmbr kdg2 xjlas pn..yg line 2 2 pekat pn nk tnya ni positve ke x? ayoyo.. klu nk kongsi kegembiraan pn ubah ayat ,contoh..sya dah test upt naik double pekat mcm ni,doakan kndungan sya baik2 saja smpi melahirkn..hah,mcm tu.. geram kan kdg2 soalan mcm ni..bukan sombong tp sblm bg soaln buat research dulu..